четвер, 18 липня 2019 12:10

До кінця літа переселенців виселять із модульного містечка

До кінця літа переселенців виселять із модульного містечка
Зараз у модульному містечку живе 302 людини: 130 дітей, 33 пенсіонери і 17 багатодітних сімей.

У Харкові переселенці з модульного містечка на просп. Ландау мають знайти собі житло до 30 серпня.

У Харківській міськраді стверджують, що приміщення не переживе зиму, оскільки перебуває в аварійному стані. Про це повідомила заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан. За її словами, є високий ризик пожеж, передає "KHARKIV Today".

"Це нежитлові приміщення у вигляді контейнерів, приміщення для тимчасового перебування", - заявила Горбунова-Рубан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як дітям із зони ООС вступити до українських університетів

Переселенці мають покинути модульне містечко ще й тому, що через погану вентиляцію в приміщеннях накопичується конденсат, від нього пошкоджується електропроводка. Цієї зими в містечку почастішали замикання, була одна невелика пожежа. Тоді обійшлося без постраждалих, але, на думку Горбунової-Рубан, приміщення не переживуть зиму.

Транзитне містечко відкрили в січні 2015 року. Відтоді через нього пройшли понад 800 осіб. Одночасно в модулях жили 360-370 людей, зараз там 302 особи, зокрема, 130 дітей, 33 пенсіонери і 17 багатодітних сімей.

Чиновники стверджують, що більшість людей не хочуть виїжджати. Пояснюють, що їм складно або дорого винаймати житло. За даними міськради, з усіх жителів містечка працюють лише 13 осіб. У міськраді запропонували пенсіонерам влаштувати їх в інтернати для літніх самотніх людей, але всі відмовилися. Також не захотіли переїхати в спеціалізовані установи люди з інвалідністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батько трьох доньок розповів, чому та як переїхав з родиною до Америки

Кілька багатодітних сімей погодилися оселитися в гуртожитку, побудованому за гроші німецького уряду в Дергачівському районі.

Але більшість - проти виселення. За словами Горбунової-Рубан, ніхто примусово не виселятиме людей. Розв'язання цієї проблеми в міськраді поки що не бачать.

За словами переселенців, останнього разу з усіма жителями будиночків і гуртожитків уклали договір тільки на 4 місяці - до 1 вересня, хоча раніше документи підписували на півроку. Люди не хочуть їхати та згодні своїм коштом ремонтувати приміщення, якщо знадобиться.

"У гуртожитку взагалі все добре, але є невеликі проблеми. Зокрема, підлога провалилася у когось. Проте люди готові зробити все самі. Поки що мені не надходило ніяких повідомлень про те, щоб я виселялася. Горбунова-Рубан попередила тільки багатодітні сім'ї, аби готувалися звиїжджати ", - розповіла мешканка модульного містечка Олена.

У Луцьку допомагають повернутись до повноцінного життя людям після травм, інсультів, операцій. Усім, у кого є проблеми з ногами та дрібною моторикою рук. Поки що не беруть тяжкі випадки та маленьких дітей. Лікують пацієнтів викладачі-волонтери та студенти Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки.

Зараз ви читаєте новину «До кінця літа переселенців виселять із модульного містечка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1865
Голосування Чи прийнятні умови кредитування для переселенців у 20% річних?
  • Так, за новими умовами зможу взяти кредит
  • Так, але доведеться у всьому собі відмовити
  • З такими умовами є ризик влізти в борги
  • Ні, бо не має стабільного доходу
  • Не братиму кредит через великий відсоток
Переглянути