понеділок, 13 серпня 2018 13:29

Перші таксофони охороняли і приковували ланцюгами

Сьогодні, 1899 року американський винахідник Вільям Грей отримав патент на винахід телефону-автомата.

  13 серпня 1899 року запатентували перший телефон-автомат. Фото: Вікіпедія
13 серпня 1899 року запатентували перший телефон-автомат. Фото: Вікіпедія

Все почалося з того, що у жителя штату Коннектикут Вільяма Грея захворіла дружина. Необхідно було терміново викликати лікаря. Телефони в той час були великою рідкістю, і єдиний, що знаходиться поблизу власник такого апарату відмовив Грею в проханні зробити дзвінок лікаря. Саме це і послужило поштовхом для винахідника зайнятися розробкою апарату, який сам би брав плату за наданий зв'язок.

  13 серпня 1899 року запатентували перший телефон-автомат. Фото: Pikabu.ru
13 серпня 1899 року запатентували перший телефон-автомат. Фото: Pikabu.ru

Після кількох невдалих спроб Грей все-таки створив цілком працездатну конструкцію "громадського телефону". Він запатентував понад двадцять конструкцій телефонів-автоматів і створив власну телефонну компанію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запатентували перший холодильник: як це було

  13 серпня 1899 року запатентували перший телефон-автомат. Фото: Вікіпедія
13 серпня 1899 року запатентували перший телефон-автомат. Фото: Вікіпедія

Перший таксофон презентували у 1890-му році на Всесвітній виставці в Парижі. У тому ж році в американському місті Хартфорді встановили перший громадський таксофон. Плату за користування нововведенням збирав спеціальний контролер.

Впровадження таких апаратів істотно ускладнювалося, бо їх постійно крали. Це призвело до того, що їх стали приковувати ланцюгом і наймати спеціальних сторожів.

Поширенню перших телефонів загального користування якраз і заважало те, що вони вимагали наявності обслуговуючого персоналу. Заважало їх комерційного використання, так як сильно здорожувало дану послугу. Проблема була вирішена після того, як Грею вдалося автоматизувати процес оплати.

Телефони-автомати на протязі всього XX століття залишалися незмінним атрибутом будь-якого населеного пункту майже по всьому світу. Їх ера закінчилася за два останніх десятиліття - їх витіснив мобільний зв'язок.

10 серпня 1876 року здійснили перший у світі міжміський дзвінок. Дзвінок здійснювали у канадській провінції Онтаріо. Відстань між абоенентами склала 13 км. Так з'явилися економні та ефективні комунікації між містами, а згодом і країнами.

Зараз ви читаєте новину «Перші таксофони охороняли і приковували ланцюгами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути