четвер, 13 грудня 2018 11:02

Народився батько європейської електроіндустрії: 5 винаходів Вернера Сіменса
5

13 грудня 1816-го народився німецький інженер, винахідник і політичний діяч Вернер фон Сіменс. 1847-го у Берліні заснував компанію Siemens.

Автор: knowhistory.
  Вернер був четвертою дитиною з чотирнадцяти у сім’ї.
Вернер був четвертою дитиною з чотирнадцяти у сім’ї.

Вернер був 4 дитиною з 14 у сім'ї фермера Христофора Сіменса. З дитинства хлопець цікавився природничими науками. У школі вони давалися йому найкраще. Вернер мріяв вступити до технічного вузу. Оскільки батьки не мали можливості допомогти з навчанням,вступив до артилерійського інженерного училища.

У вузі хлопець займався винахідництвом і науковими досвідами у галузі природничих наук. Завдяки цьому Сіменс створив кілька наукових винаходів. А 1847-го разом зі своїм товаришем, інженером Йоганом Гальске заснував телеграфно-будівельну фірму Telegraphenbauanstalt Siemens & Halske.

Автор: dw.com
  У 1897 році фірма Siemens & Halske придбала незаселену територію на північному заході Берліна. Поступово тут концентрувалася проізоводство і будувалося житло для працівників.
У 1897 році фірма Siemens & Halske придбала незаселену територію на північному заході Берліна. Поступово тут концентрувалася проізоводство і будувалося житло для працівників.

Gazeta.ua підготувала добірку 5 досягнень Вернера Сіменса.

1. Побудував телеграфну лінію

Фірма Сіменса 1849-го побудувала першу в Німеччині лінію телеграфу Берлін - Франкфурт-на-Майні. Для однієї з ділянок повітряної лінії був використаний підземний кабель із гутаперчевою ізоляцією. Під час будівництва Вернер запропонував затягувати кабель у свинцеві труби. Згодом телеграфні лінії проклали до Кельна, Гамбурга, Бреслау і Штеттина. За 2 роки фірма німця поставила телеграфні апарати в Російську імперію.

Автор: controlengrussia.com
  Стрілочний телеграф Сіменса
Стрілочний телеграф Сіменса

А в 1860-х компанія брала участь у будівництві лінії Лондон-Калькутта, довжина якої сягала 11 тис. км.

2. Винайшов динамо-машину

У середині 1860-х Вернер почав розробив принцип дії динамо-електричних машини і почав працювати у галузі потужнострумової електротехніки. Так створив конструкцію генератора постійного струму з самозбудженням. Поява динамо-машини дозволила використовувати електричний струм для освітлення і приведення у рух різних механізмів. Завдяки винаходу з'явилися електровідбійний молоток, шахтний електровентилятор, електротранспортер.

Сіменс також увів термін "електротехніка".

3. Побудував кабельне судно "Фарадей"

Автор: dw.
  "Фарадей" проклав 80 тис. км кабелю.
"Фарадей" проклав 80 тис. км кабелю.

1874-го компанія Siemens & Halske побудувала спецсудно "Фарадей". Транспортний засіб оснастили машиною для укладання кабелю. За 50 років роботи судно проклало 6 трансатлантичних кабелів. Їхня протяжність складає 80 тис. км.

4. Створив електричну залізницю та лінію травмаю

1879-го фірма Сіменса на берлінській промисловій виставці презентувала першу електричну залізницю.

Автор: controlengrussia.com
  Електропоїзд Сіменса
Електропоїзд Сіменса

За 2 роки - запустив першу лінію електричного трамваю на околиці Берліна. Його живлення подавалося третьою рейкою. Такий механізм виключав застосування високої напруги, необхідної для тягового двигуна великої потужності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші ліфти піднімалися й опускалися за допомогою рабів

5. Винайшов електроліф

На виставці у Мангеймі S & H показала перший у світі електроліфт. Він піднімався на висоту 22 м за 11 с. До початку 20 ст. електричні ліфти стали популярними. Вони почали витісняти ліфти з іншими типами приводів.

1882-го "безрельсовий трамвай" спроектував інженер Вернер фон Сіменс. Тоді тролейбус називали "електромотом", скорочено від "електричного мотору". Транспорт мав вигляд звичайного возу, куди поміщались 4-5 людей без водія. Мав 2 електродвигуни потужністю 3 к.с. і швидкістю 12 км/год.

Зараз ви читаєте новину «Народився батько європейської електроіндустрії: 5 винаходів Вернера Сіменса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути