вівторок, 07 серпня 2018 13:16

17 метрів довжиною та вагою 4,5 тонни: з'явився перший у світі комп'ютер

7 серпня 1944-го у Гарвардському університеті запустили перший американський комп'ютер "Марк І".

3 роки над автоматичним обчислювачем працював гарвардський математик Говард Ейкен і 4 інженери компанії IBM. Її президент Томас Дж. Уотсон вклав у розробку $500 тис.

Автор: computadoresclassicos
  "Марк І" у Гарварді.
"Марк І" у Гарварді.

"Марк І" помістили в корпус зі скла та неіржавіючої сталі. Машина була 17 м у довжину і 2,5 м у висоту. Важила майже 4,5 т. Комп'ютер складався з 765 тис. деталей. Протяжність сполучних проводів становила майже 800 км. Обчислювальні модулі синхронізувалися механічно за допомогою електричного двигуна потужністю в 5 к.с.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вірус вразив тисячі комп'ютерів у всьому світі

Комп'ютер оперував 72 числами. Він робив 3 операції додавання та віднімання за 1 с. На множення витрачав 6 с. На ділення - 15,3 с. На операції обчислення логарифмів і виконання тригонометричних функцій потрібно було більше 1 хв.

Наприкінці Другої світової війни машину використовували у військових цілях. Вона робила обчислення Корабельного бюро Військово-морських сил Сполучених Штатів. За допомогою комп'ютера писали програму-симуляцію, яка дозволила вивчити спрямований всередину вибух першої атомної бомби.

Автор: livejournal
  Automatic Sequence Controlled Calculator
Automatic Sequence Controlled Calculator

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Microsoft випустив нову операційну систему

"Марк І" став першою автоматичною обчислювальною машиною, у робочий процес якої не втручалася людина.

Близько 16 років "Марк I" працював у Гарвардському університеті. Він допомагав складати математичні таблиці та вирішував найрізноманітніші завдання, від створення економічних моделей до конструювання електронних схем комп'ютерів.

4 червня 1977-го у продаж надійшов комп'ютер Apple II. Це перший пристрій, який американська компанія почала серійно виготовляти. Його презентували на виставці West Coast Computer Fair. Комп'ютер мав монолітний корпус. Не було видно кріпильних болтів. Усі 10 гвинтів були закручені в нижній частині корпусу. Apple II був схожий на друкарську машинку, але при цьому мав досить футуристичний вигляд.

Зараз ви читаєте новину «17 метрів довжиною та вагою 4,5 тонни: з'явився перший у світі комп'ютер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути