четвер, 21 травня 2009 12:31

8 правил, як дожити до 100 років

8 правил, як  дожити до 100 років

За новим дослідженням, опублікованим у British Medical Journal, можна зменшити ризик інсультув два рази, дотримуючись таких принципів: треба займатися фізичною діяльністю не менше ніж півгодини на день, істи п"ять разів на день (і кожного разу в порції повинні бути фрукти або овочі), не палити і помірно споживати алкогольні напої.

Все це очевидні кроки. Але дослідники виявили, що довгожителі мають певні звички в харчуванні, способі життя, боротьбі зі стресом. Ось правила, дотримуючись яких можна прожити набагато довше.

1. Не йдіть на пенсію.

"Досвід показує, що у людини, яка раптово припиняє працювати, починає розвиватися ожиріння і хронічні захворювання", - говорить Луїджі Ферруччі (Luigi Ferrucci), директор Baltimore Longitudinal Study of Aging. "Після того, як італійці залишають місце рооти, вони проводять багато часу на невеликих фермах, культивуючи виноград і овочі, - говоритьЛуїджі Ферруччі. - Вони ніколи не бувають пасивними".

2. Користуйтеся флосом щодня.

Це допоможе зберегти ваші судини здоровими. У 2008 році в Університеті Нью-Йорка (New York University) перевірили дослідження, в якому з"ясували, що щоденне використання зубної нитки зменшує кількість бактерій в роті. Ці бактерії можуть потрапляти в кровообіг і викликати різні запальні процеси в артеріях, що є головним ризик-фактором серцевих захворювань. "Я вважаю, що люди повинні користуватись флосом двічі на день, щоб отримати очікуваний ефект", - говорить доктор Перлз.

3. Рухайтеся!

"Фізичне навантаження - це єдине реальне джерело вашої молодості, яке існує, - говорить Джей Ольшанськи (Jay Olshansky), професор медицини, дослідник процесів старіння з University of Illinois, Чікаго. - Це схоже на бензин і машинне масло для вашого автомобіля. Ви не зобов"язані робити це, просто ваш автомобіль іхатиме краще". Згідно численних досліджень завдяки вправам поліпшується настрій, гострота розуму, м"язова маса і кістки.

"Користь приходить відразу ж після вашого першого тренування", - додає Ольшанськи. Не турбуйтеся, якщо у вас немає абонемента у фітнес-центр (чи грошей, щоб його купити). Прогуляйтеся до друзів (пішки, звичайно ж) або сходіть в місцевий парк. Півгодини прогулянок в день для початку буде достатньо. Якщо не хочете накачувати м"язи за допомогою тренажерів, спробуйте йогу - там тягарі піднімати не потрібно.

4. Їжте багаті клітковиною злаки на сніданок.

Споживання цільнозернових, особливо на сніданок, допомагає зберегти рівень цукру стабільним впродовж всього дня.

5. Спіть як мінімум шість годин на добу.

Додавши годину сну, ви додасте собі декілька років життя. "Сон - одна з найважливіших функцій, яку наш організм використовує для регулювання і відновлення клітин, - говорить доктор Ферруччі. - Ми підрахували, що мінімальна кількість сну, яка потрібна людині - близько шести годин".

6. Не нервуйте.

Довгожителі зазвичай не беруть близько до серця проблеми і мають свої "фішки" для подолання стресових ситуацій . Знайдіть спосіб, який дозволить управляти вашим емоційним станом: йога, фізичні навантаження, медитація.

7. Звички.

Довгожителі зазвичай мають певний розпорядок дня. Вони дотримуються дієти і займаються певною фізичною діяльністю протягом життя. Вони прокидаються і лягають спати в один і той же час. Це ще одна хороша звичка, яка підтримує тіло в стані рівноваги. "Ваша фізіологія стає крихкою у міру старіння, - говорить Ферруччі. - І вашому організму складніше прийти в норму, якщо ви, скажімо, пропустите декілька годин сну або вип"єте багато алкоголю". Це може ослабити імунітет, зробити вас вразливими до вірусних інфекцій.

8. Контактуйте.

Регулярний контакт зі своїми друзями і близькими - ключ до того, щоб уникнути депресії, яка може призвести до ранньої смерті. Деякі психологи вважають, що основна користь для літніх людей від фізичних вправ - соціальні контакти.

За матеріалами medinfo.com.ua

Зараз ви читаєте новину «8 правил, як дожити до 100 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути