середа, 27 травня 2009 09:33

Українці почали рідше вмирати

Українці почали рідше вмирати
Нова статистика свідчить: українці почали рідше вмирати. У 2007 році смертність складала 762 900 чоловік, а у 2008-му — 754 500. Але головне, що ця тенденція триває. За січень-квітень цього року Богу віддали душі 193 тис. чоловік, а за такий же період минулого року — 207,2 тис. Ще з хороших новин — народжуваність що у 2008-му, що у нинішньому році продовжує зростати.

"Наші люди вже набагато краще адаптовані до кризових явищ, ніж це було у 1990-х роках, коли за перші п"ять років померли 163 тис. людей і майже ніхто не народжував. Люди вже звикли до нового життя, а тоді це був різкий контраст між радянською і, умовно кажучи, капіталістичною дійсністю. Зараз, наприклад, втрата роботи не сприймається як крах усього життя і рідко закінчується самогубством", — розповіла завсектору проблем тривалості життя і здоров"я населення Інституту демографії і соцдосліджень НАНУ Олена Палій.

Поліпшення статистики, за словами Палій, це результат того, що українці стали більш бережно ставитися до себе: "Зниження показників смертності відбулося в основному за рахунок зниження кількості загиблих від зовнішніх причин: травм, отруєнь. Основними причинами смертності залишаються серцево-судинні захворювання і наслідки алкоголізму. Пияцтво, як і раніше, головний бич: наші чоловіки у середньому живуть на 12 років менше, ніж жінки (звичайний біологічний розрив — 5-6 років)".

"Думаю, причиною зниження смертності стала поява ширшої мережі кардіохірургічної допомоги, збільшення кількості операцій при гострій ішемії, гострому інфаркті. Але, на жаль, це актуально тільки для великих міст. А ось за смертністю від туберкульозу ми займаємо друге місце у Європі після Росії, за смертністю від СНІД-ВІЛ — перше. Україна "лідирує" за онкозахворюваннями. І за прогнозом ВООЗ, до 2030 року нас залишиться 30 млн.", — говорить голова Комітету Ради з питань охорони здоров"я Тетяна Бахтєєва. Сегодня.

Зараз ви читаєте новину «Українці почали рідше вмирати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути