четвер, 19 лютого 2009 16:41

"Українці перетворюються на націю дебілів і слабоумних"

  Світлана Силякова-Крупська: ”Алкоголіками можна вважати два мільйони громадян України”
Світлана Силякова-Крупська: ”Алкоголіками можна вважати два мільйони громадян України”

Голова харківської громадської організації "Союз боротьби за народну тверезість" Світлана Силякова-Крупська, 56 років, вважає, що рекламу алкоголю слід заборонити повністю.

Наскільки алкоголізм поширений в Україні?

— За офіційними даними, на обліку в наркодиспансерах перебувають понад 200 тисяч залежних від алкоголю. Але зрозуміло, що звернутися до лікаря наважується лише кожен десятий. Решта не визнають себе алкоголіками. Тому реально такими можна вважати два мільйони громадян України.

Які нинішні причини такої поширеності пияцтва?

— Насамперед широка цілодобова доступність і дешевизна спиртного. Скажімо, півлітрова пляшка горілки в США коштує 25–27 доларів, а в нас — удесятеро дешевше. Скрізь реклама алкоголю — пряма і прихована, коли називають лише торгову марку. Або коли позитивні герої телесеріалів демонстративно наливають, випивають... Мабуть, за це акторам і продюсерам добре платять виробники горілки й пива.

Водночас зовсім немає правдивої інформації про шкідливий вплив алкоголю на особистість і суспільство. Складається враження, що на неї накладено гриф "цілком таємно".  Не пропагується альтернативна ідея цілковитої відмови від алкоголю.

Ще вважається, що пити можна всім і все, треба тільки знати міру. Чи правильно це?

— Поняття міри алкоголю не стосується. Медициною етиловий спирт офіційно визнано наркотиком. Він паралізує здатність людини себе контролювати, оцінювати й знати міру.

Чи правда, що пиво шкідливіше, ніж горілка чи самогон?

— Це все одно, що вибирати між двома отрутами: яка небезпечніша. Але пиво підступніше, бо в ньому невисока концентрація алкоголю. І те, що воно відразу не валить із ніг, як горілка, — оманливо. Коли людина п"є його щодня, як воду, квас чи ситро, вона теж спивається. Виникає залежність. Крім того, у пиві є хміль, що родинний марихуані.

Чим небезпечне пияцтво для молоді?

— Чим раніше людина починає пити, тим швидше спивається. У молодих батьків, що зловживають спиртним, народжуються неповноцінні діти. Як мінімум з ослабленим здоров"ям, а можуть бути з потворністю, розумовою відсталістю, яка проявиться лише в школі чи інституті. Хоча зараз в Україні здорові діти практично не народжуються, бо людей, що сповідують тверезий спосіб життя, майже немає.

У стані алкогольного сп"яніння здійснюють 97 відсотків злочинів

Страшно й те, що алкоголь знищує моральність. Пияки агресивніші, егоїстичніші, не можуть себе адекватно оцінити. Їм важко вжитися в родині. Починаються сварки, бійки, розлучення. У стані алкогольного сп"яніння здійснюють 97 відсотків злочинів. Водії, які регулярно випивають, мають більше шансів потрапити в дорожньо-транспортні пригоди. Навіть якщо сідають за кермо тверезими — алкоголь тримається в мозку протягом двох тижнів. Тому в людини загальмована реакція.

Як пияцтво впливає на демографічну ситуацію в державі?

— Воно підриває генофонд народу — іде його виродження. Українці перетворюються на націю дебілів і слабоумних. Суспільство морально й духовно слабшає. Таким легко керувати, обманювати.

Між народжуваністю та споживанням алкоголю — прямий зв"язок. Чим більше в суспільстві п"ють, тим менше народжують. Недарма нині найбільша на теренах колишнього СРСР народжуваність — у колишніх середньоазіатських республіках. Там економічна ситуація ще гірша, однак вони повертаються до ісламу, який забороняє пиятику.

Під час таких криз, як нині, люди п"ють менше чи більше?

— Менше. Матеріальне становище погіршується — нема за що випити. Зараз виробники алкоголю заявляють, що його споживання впало на 15 відсотків.

Але ж і стрес у нас звикли знімати чаркою...

— Це досить поширена помилка. У важкій ситуації людина навпаки повинна мати ясний розум. Треба зібрати свою волю, виявити резерви, знайти вихід. А не оглушувати себе алкоголем.

Що має зробити держава, щоб запобігти алкоголізації населення?

— Повністю заборонити рекламу спиртного — і зовнішню, і в засобах масової інформації. А також показ сцен розпиття алкогольних напоїв і пива у фільмах. Як це є в цивілізованому світі, визнати алкогольними виробами напої, що містять понад 1,5 відсотка етилового спирту. Тоді до цієї категорії потраплять і пиво, і всілякі ром-коли, не будуть продаватися на кожному кроці разом із цукерками й ситром. Треба вести через ЗМІ пропаганду наукових знань про шкідливий вплив алкоголю.

У школах слід ввести уроки тверезості. Ті ж росіяни вже видали шкільні підручники для уроків здоров"я. Нам слід зробити те саме. Треба на порядок підвищити ціни на алкогольні й тютюнові вироби. Жорсткішою має стати боротьба із самогоноварінням. Слід запровадити не символічні, а справжні штрафи аж до конфіскації майна. А половину штрафу віддавати міліціонеру, який це виявить.

За великим рахунком, в Україні вже треба запровадити "сухий" закон. Але це неможливо, бо можновладці в цьому не зацікавлені. Адже тверезий народ почне відстоювати свої права і буде думати, як змінити ситуацію в країні.

Чи є у світі країни, де взагалі немає пияцтва?

— "Сухий" закон діє в багатьох арабських країнах — в Іраку, Лівані, у деяких американських штатах. Тобто там заборонено споживати, виробляти, провозити на їх територію будь-які алкогольні напої.

Із європейських країн найбільш "тверезі" — скандинавські. У Норвегії щорічне споживання чистого алкоголю становить 1,6 літра на душу населення, тоді як в Україні — приблизно 25 літрів. Швеція до вступу в Євросоюз теж була майже повністю тверезою. Нині там картину зіпсували іноземні туристи, особливо з колишніх соціалістичних країн і республік СРСР.

Відносно тверезо живуть Китай, Єгипет, Індія. Загалом — дві третини людства. Отож понад половину світового споживання алкоголю забезпечують Росія, Польща, Білорусь та Україна. Нас просто заливають спиртним. Це справжній геноцид.

Зараз ви читаєте новину «"Українці перетворюються на націю дебілів і слабоумних"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути