вівторок, 02 листопада 2010 17:14

Завтра NASA відправить у космос чотирьох роботів

Завтра NASA відправить у космос чотирьох роботів

У команді астронавтів, яка у середу відправиться на шатлі Discovery до Міжнародної космічної станції, полетять незвичайні члени екіпажу. Це Робонавти - роботи, створені NASA і "Дженерал Моторс".

Вони повинні допомагати людям у їхній повсякденній роботі на борту МКС, пише Infox.

"У NASA і" Дженерал Мотор" майже однакові завдання. Ми хочемо, щоб роботи і люди працювали разом, щоб роботи допомагали виконувати дуже складні завдання. Відправлення Р2 на МКС - це свого роду польотні випробування, в яких ми зможемо застосувати різні технології і побачити можливості робота, який буде працювати разом з людьми", - сказав головний інженер робототехніки" Дженерал Моторс" Марті Лінн.

Робонавт або скорочено Р2 - людиноподібний робот, розроблений на базі космічного Центру NASA імені Джонсона в Х'юстоні (штат Техас) для вивчення технологій, які, на думку вчених, серйозно вплинуть на наше майбутнє.

Нинішній електронний член екіпажу шатла - вже друга, оновлена версія. Спочатку передбачалося, що робот стане продовженням маніпулятора МКС або шатла. Проте пізніше в його завдання включили і дії на поверхні планет, наприклад, на Марсі. У роботі встановлено близько 350 сенсорів. Він здатний виконувати практично всі рухи, доступні людині. Так, рука робота має чотирнадцять ступенів свободи.

"Р2 зроблений, в основному, з алюмінію, хоча у нього є кілька сталевих деталей. Він наділений всіма просунутими технологіями роботооехніки, такими як зорові або тактильні сенсори. Або наприклад, як ми їх називаємо сенсори сили, встановлені на руках, що дозволяють роботові використовувати не тільки можливості орієнтації у просторі, але й виконувати різні дії", - розповів Лінн.

Знайомити робота з роботою астронавта будуть поступово - спочатку його верхню частину встановлять на майданчик, з якою робот буде виконувати завдання всередині МКС. Пізніше його забезпечать ногами, і він зможе самостійно переміщатися по коридорах станції. На третьому етапі роботу довірять виконувати завдання у відкритому космосі. У перспективі - встановлення робота на колісну базу. Така версія вже отримала назву Кентавр і проходить випробування в Арізоні.

Всього в середу на борту шатла Discovery до МКС відправляться чотири робонавта.

Зараз ви читаєте новину «Завтра NASA відправить у космос чотирьох роботів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути