четвер, 21 січня 2010 16:54

NASA загубило свої марсоходи

NASA загубило свої марсоходи

Спроби фахівців NASA вловити сигнали від зонду "Фенікс" і визволити застряглий в піску марсоход "Спірит" закінчилися невдачею. Подробиці обох операцій приводить портал Universe Today.

Зонд "Фенікс" зробив посадку неподалік від північного полюсу Марса в кінці травня 2008 року. Протягом п"яти місяців він вивчав атмосферу Червоної планети і досліджував властивості марсіанського грунту. Коли на Марсі наступила осінь і зонду перестало вистачати енергії для роботи, його місія була припинена.

Вчені не виключають, що "Фенікс" міг пережити зиму (зараз на північному полюсі Марса весна), хоча і розцінюють таку можливість як маловірогідну. В програму "Фенікса" закладена команда періодично намагатися зв"язатися з яким-небудь з марсіанських орбітальних зондів.

Перший етап пошуку сигналів від "Фенікса" був початий 18 листопада. Орбітальний апарат "Марс Одіссі" зробив 11 прольотів над місцем посадки зонда. Повторні спроби вловити сигнал будуть зроблені в січні, лютому і березні, коли сонячні батареї "Фенікса" отримуватимуть більше енергії.

Марсоход "Спірит" застряг в ґрунті в квітні 2009 року. Під днищем "Спірита" знаходиться великий камінь, і ця обставина ускладнює завдання звільнення марсохода. Учені кілька разів намагалися зрушити марсоход, посилаючи відповідні команди (заздалегідь тактика була відпрацьована на Землі з використанням моделей марсохода у натуральну величину).

Відчутних успіхів фахівцям досягти не вдалося, більш того, колеса "Спірита" повгрузали ще глибше. У тому місці, де застряг марсоход, наступає осінь, тому шанси визволити апарат, що працює від сонячних батарей, поступово зменшуються.

Марсоходи-близнюки "Спірит" і "Оппортьюніті" були запущені на Марс в 2004 році. Спочатку планувалося, що їх місія продовжиться 90 днів, проте обидва апарати працюють до цих пір.

Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «NASA загубило свої марсоходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути