Ексклюзиви
вівторок, 09 жовтня 2012 15:40

Визначили п'ять найстаріших дерев України
12

Олива у Нікітському ботанічному саду
Фото: Фото: sfw.org.ua
Олива у Нікітському ботанічному саду
Дуб-Чемпіон
Дуб-Чемпіон
Дуб-Чемпіон

Найстарше дерево України — олива. Вона росте у Нікітському ботанічному саду в Криму.

"Важко точно визначити вік дерева, - каже Геннадій Захаренко, заступник директора з наукової роботи Нікітського ботанічного саду. - Поки дерево живе, його вік визначають тільки за зовнішніми даними. Я бачив 2000-річні оливи в Єрусалимі, які були менші за наше дерево. Думаю, посадили його грецькі колоністи, дві тисячі років тому, або навіть раніше. Олива плодоносить до цього часу. За деревом ретельно доглядають. Щоб йому не шкодили туристи, обмежують час фотосесій."

На роль найстаршого дерева України претендує ялівець, якому теж 2000 років. Знайшов дерево півтора роки тому кримській еколог Микола Подоляка. Дерево має в обхваті 5 метрів. Ялівець до цього часу не заповіданий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У найстарішого дуба вибили пломбу

"Коли його знайшли, до дерева була прибита трансформаторна будка. Екологи звільнили його від дротів", - каже Володимир Борейко, 40 років, директор Київського екологічно-культурного центру.

Найстарше фісташкове дерево України теж росте у Нікітському ботанічному саду. Його вік 1500-1700 років. Воно найтовстіше, хоч і не найвище, дерево в Україні. Має обхват стовбура — більше 10 метрів. Дерево має дупло, у якому вільно поміщається три людини. Геннадій Захаренко каже, що за належного догляду, найстаріші дерева Нікітского ботанічного саду можуть прожити як мінімум ще 100 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ялинку на клумбі прикрасили переробленим сміттям

Дуб-Чемпіон - найстарший дуб в Україні. Він росте у селі Стужиця на Закарпатті. Його вік 1200- 1300 років, висота 30 метрів. З деревом пов'язані багато розповідей про розбійників та самогонщиків. Місцеві мешканці кажуть, що останні пошкодили дерево, коли у його дуплі загорівся самогонний апарат.

"Для дубів дуже небезпечні блискавки, - каже Володимир Борейко. - Дуб-Чемпіон має сліди кількох ударів. У нас в Україні жодне дерево не має громовідводу. А коштує він не більше 1000 гривень. Крім того під такі старі дуби необхідно встановлювати підпори та пломбувати дупла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Шрі-Ланці росте найстаріше дерево на землі

В цьому ж селі росте "син" Чемпіона — Дідо-дуб. Він має вік 1100- 1200 років, окружність стовбура – 9,1 м. Місцеві мешканці відзначають позитивну енергетику яка йде від цих дубів.

Найстарша липа України — липа Богдана Хмельницького у Золочівському районі на Львівщині. Дереву від 500 до 800 років. Росте біля шосе. За легендою під липою відпочивав видатний гетьман перед Зборівської битвою у 1648 році. Висота дерева 15 метрів, обхват - сім метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корені дубів сягають углиб на 70 метрів

"Старі дерева — це національні надбання, пам'ятка культури та історії. - каже Володимир Борейко, - як старовинні будинки чи пам'ятники. В Україні не багато старих дерев — всього більше сотні. І всі вони потребують захисту держави."

Зараз ви читаєте новину «Визначили п'ять найстаріших дерев України ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути