пʼятниця, 03 червня 2011 00:00

Олива росте майже п'ять тисяч років

Автор: фото з сайта www.ecoportal.su
  Одна із найстаріших олив росте на острові Крит. Її вік більше двох тисяч років
Одна із найстаріших олив росте на острові Крит. Її вік більше двох тисяч років

— Найстарішим деревам України по 2 тисячі років. Це олива, що росте в Нікітському ботанічному саду в Ялті, і ялівець поблизу Севастополя, — розказує 43-річний Володимир Борейко, директор київського еколого-культурного центру. — Але наша олива — дівчинка порівняно з тими, що ростуть у Греції. Там вони мають майже по 5 тисяч років.

Найстаріша українська олива сягає заввишки 12 м, обхват стовбура — 8,8 м. Щороку плодоносить. Ялівець росте при дорозі на повороті до мису Сарич. Він на 3 м вищий за оливу, але майже вдвічі тонший. Найстаріший дуб в Україні знаходиться у селі Стужиця на Закарпатті. Йому 1300 років, він 30 м заввишки. Дерево можуть обхопити дев'ятеро дорослих.

— У цих порід деревина тверда, мов залізо. Тому вони довговічні. Дуби ростуть по всій Україні. Мають сильну енергетику, притягують блискавки. За перші 100 років розростаються на метр завширшки. Після 700 років добавляють по півметра в ширину. Тисячолітні перестають рости, але плодоносять.

Вік дуба визначають за обхватом стовбура. На висоті 1,3 м від землі вимірюють ширину дерева. Якщо 2 м — йому близько 150 років, до 4 м — 350, 5 м — 500 років, 8 м — 1000 років.

— Найбільша небезпека для дерев-довгожителів — блискавки й люди, — каже Борейко. — Вони обривають кору, через що чіпляються паразити, дерево починає гнити. Утворюються дупла. Коли обпилюють великі гілки, на тих місцях дерево всихає і поступово робиться дірка. Для дуба це загибель. А липи й тополі можуть самі себе полікувати. У дуплах деревина не вигниває, наростає нова.

У дуплі пошкоджену деревину обдирають долотом, обробляють від шкідників. Потім дупло пломбують сумішшю церезиту й гіпсу. Пломба легка, рослина крізь неї дихає. Якщо дерево розкололося чи має дупло в людський зріст, тоді роблять кладку з каміння. Усередині ставлять металеві підпірки, кріплять гаки. Так призупиняють гниття дерева, воно не впаде від сильного вітру.

Найменше живуть верби — 200 років. У них м'яка деревина, її виїдають шкідники.

Зараз ви читаєте новину «Олива росте майже п'ять тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути