середа, 21 березня 2012 15:34

На Шрі-Ланці росте найстаріше дерево на землі
10

Слони активно зайняті в туризмі і десятиліттями катають на своїй спині гостей країни
Фото: фото: Тетяна Печончик
Прогулянка на слоні коштує 30 доларів
Чайна плантація
Продавець панно
Ігор Полуектов на пляжі на Шрі-Ланці

Мешканець столиці Ігор Полуектов був на Шрі-Ланці 8 днів у січні 2012 року. Орендував будинок в голландському стилі на узбережжі, за 10 метрів від океану. В цей же період країною подорожувала киянка Тетяна Печончик. Вони радять закуповувати там чай та спеції й торгуватися під час покупки коштовного каміння.

Варто відвідати Храм Зуба Будди місті Канді. Коли Будду кремували, від нього залишилося 4 зуба. Один з них з часом потрапив на Шрі-Ланку. Зуб знаходиться в семи скриньках, вкладених один в іншій. Його бачили лише одиниці. Серед щасливчиків виявилися королева Британії Єлизавета ІІ і космонавт Юрій Гагарін. Для простих смертних копію зуба виносить раз на рік в ступі спеціально навчений слон на свято Есала в серпні. Для слона це місія всього його життя. Він — дуже шанована в країні тварина. Біля храму розташований навіть мавзолей на честь слона Раджі, який помер у 1986 році. Він п'ятдесят років поспіль виходив до народу з золотим зубом на спині. У музеї знаходяться його фотографії, де він із якимись президентами і політичними діячами. Його наступника щодня миють і годують всілякими делікатесами.

Найстаріше дерево на землі росте на Шрі-Ланці в місті Анурадхапура. Дерево Бо виростили з відростка індійської фіги в Непалі, під якою Будда знайшов просвітлення. Відросток був привезений на острів в III в. до н. е.. Цьому дереву поклоняються віруючі туристи.

У буддистському храмі не розвертайтесь спиною до фігури Будди. Це вважається найбільшою образою. Я виходив боком.

Там мало автомобілів, бо влада обкладає їх великими податками - до 300%.

Ланкійці майже не п'ють чай. Для них — це в першу чергу заробіток грошей.

На Шрі-Ланці видобувають сапфіри й топази. Каміння з корони Англійської королеви - з Шрі-Ланки. Необроблене каміння ввозити із країни заборонено. Митники обов'язково перевіряють, якщо виявляють — конфіскують. 1 карат коштує 9 доларів. В одному камінці в середньому 20 каратів. Мені торговець за такий камінчик загадав спершу 60 доларів. Я торгувався, в результаті він віддав його за півціни.

В Шрі-Ланці місцеві жителі купаються в одязі. Живуть у лачугах з пальмового листя.

Там не крадуть, бо їсти в них завжди є що. Зірвав банан чи кокос із пальми, і вже ситий. В них немає холоду , тому витрачати кошти на одяг — немає потреби.

Мавпи на Шрі-Ланці дуже спритні. Ми набрали в кульки бананів - це був наш обід. Мавпи побачили, вихопили кульки з рук, розірвали, витягли звідти фрукти і з'їли все.

Доля слонів на Шрі-Ланці - сумна. Одні потрапляють в зоопарки та національні парки. Інші активно зайняті в туризмі і десятиліттями катають на своїй спині гостей країни. Решта виконують важку роботу. Покататись на слоні коштує 30 доларів.

Туристів возять на великі чайні плантації. Жінки збирають молоді верхні пагінці з чайного куща. Це вважається найкращий сорт чаю. Для зеленого та чорного чаю рвуться ті самі пагінці, ті види чаю відрізняються лише технологією обробки. Чай, який ми п'ємо в пакетиках, у них вважають сміттям.

Зараз ви читаєте новину «На Шрі-Ланці росте найстаріше дерево на землі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути