середа, 16 квітня 2008 20:35

Вітаміни не приносять користі і навіть небезпечні для життя

Учені вкотре дійшли до висновку, що вітамінні добавки не приносять користі і можуть навіть бути небезпечними для життя. Про це свідчить доповідь організації The Cochrane Collaboration, яка ґрунтується на огляді 67 випробувань вітамінних препаратів.

"Ми не змогли виявити ніяких доказів того, що прийом антиоксидантних добавок знижує ризик передчасної смерті у здорових людей або пацієнтів з різними захворюваннями", - заявив Горан Белаковіч, під керівництвом якого і проходило системне дослідження в Копенгагенському університеті, пише Independent.

"Дослідження показало, що пацієнти з фокус-групп, яким давали бета-каротин, вітамін А і вітамін Е, продемонстрували підвищений рівень смертності. Ніяких доказів того, що вітамін С і селен можуть надавати позитивний або негативний ефект, виявлено не було; необхідно зібрати більше даних (з даного питання)", передає InoPressa.ru.

Під час дослідження, одного з найбільш масштабних, в якому брали участь 232 тис людина, порівнювався рівень смертності серед тих, хто вживав добавки, тих, хто вживав пігулки-"пустишки", і тих, хто нічого не вживав.

Досліджуваними добавками були вибрані бета-каротин (провітамін А, який перетворюється на вітамін А в тілі людини), вітамін А, вітамін С, вітамін Е і селен.

Учені виділили 47 випробувань лікарських препаратів з низьким ризиком помилкових оцінок і виявили серед даних фокус-групп підвищений рівень смертності.

При роздільному прийомі вітамін А призводив до збільшення смертності на 16%, бета-каротин - на 7% і вітамін Е - на 4%. Що стосується вітаміну С і селену, суттєвого підвищення або зниження рівня смертності виявлено не було.

Доктор Белаковіч відзначив: "Основним висновком стало те, що наявні дані не говорять на користь використання антиоксидантних добавок серед в цілому здорового населення".

Учені не змогли пояснити причини такої дії вітамінів, але заявили, що "надмірне використання антиоксидантів здатне чинити несприятливу дію на ключові фізіологічні процеси".

Напередодні Памела Мейсон, співробітниця довідкової служби з медичних добавок заявила: "Дослідження, присвячені антиоксидантним добавкам, мають суперечливі висновки, на даному етапі жодне дослідження не зможе розповісти нам щось, що ми ще не знаємо".

За оцінками експертів, кожна третя жінка і кожен четвертий чоловік у Великобританії приймають вітамінні добавки для запобігання захворюванням. Незважаючи на низку досліджень,які застерігають про можливу небезпеку, індустрія продовжує процвітати.

Кілька років тому у авторитетному медичному журналі "Ланцет" з"явилися висновки подібного дослідження: деякі вітаміни не лише мають побічні ефекти, а й можуть призвести до летальних наслідків.

Справа в тому, що вітаміни, які що містяться в пігулках дещо відрізняються за хімічною структурою від вітамінів, що містяться у овочах і фруктах. Саме тому, для прикладу, антиоксиданти (наприклад, вітаміни С, Е) із фруктів в людському організмі працюють, а антиоксиданти із пробірки - ні.

Є й ще одна вагома причина – вітаміни природного походження завжди є "забрудненими", вони містять різні домішки, які і відіграють корисну для нашого організму роль.

Ці давно відомі біологам істини очевидними для медиків стали порівняно недавно. Однак широкого поширення ці результати не набули. Не було проведено і більш конкретних досліджень у цьому напрямку, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Вітаміни не приносять користі і навіть небезпечні для життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути