субота, 14 серпня 2010 12:59

Відмова від вакцинації принесе в Україну епідемію дифтерії

Відмова від вакцинації принесе в Україну епідемію дифтерії
Протягом 2008, 2009 і 2010 років є тенденція до зниження показників вакцинації немовлят від усіх керованих інфекцій на 5-10%.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявила головний дитячий імунолог Києва Алла Волоха.

"Наприклад, кількість дітей, прищеплених на першому році життя від дифтерії, правця і коклюшу, у минулому році становила лише - 75%. Вони можуть бути провакциновані потім, але це буде порушення календарю. Окрім цього від кору, краснухи і паротиту на першому році життя за 6 місяців 2010 року життя прищеплено лише 20% дітей, а вже повинні були отримати вакцинацію відсотків 45-50. Тобто вакцину отримали на 20% менше" - сказала лікар і зазначила, що у 2006-2005 ми мали не менше 95% охоплення, а у 2007 цей показник досяг 99%.

За її словами, дітей не щеплять через відмови батьків і через недостатність вакцин.

"У цьому році ми не отримали дифтерійно-правцеву вакцину для дітей 14-18 років. За півроку імунізовано практично одиниці дітей, - сказала Волоха. - Якщо така тенденція зберігатиметься, в Україні може розпочатися епідемія дифтерії, яка була у 90-х роках. Уже зараз у Києві фіксуються випадки дифтерії і зростає захворюваності на коклюш".

Лікар проінформувала, якщо нещеплених буде 75% від популяції, це є серйозною загрозою для виникнення спалахів. Але сьогодні загалом в Україні неімунний прошарок незначний.

"Загроза полягає у тому, що хвора невакцинована дитина може заразити навіть щеплених дітей. Хворіють всі, але імунізовані перенесуть хворобу легше. До того ж нещеплені наражають на небезпеку тих 5% дітей, які не виробляють імунітет. Під загрозою й діти, яким протипоказано вакцинуватися, - з неврологічними захворюваннями, вірусом імунодефіциту, злоякісними пухлинами, після операції", - наголосила імунолог.

Раніше головний державний санітарний лікар України Геннадій Рожков заявляв, що не вистачає на вакцинацію 78 млн грн. За його словами, у державному бюджеті-2010 на проведення вакцинопрофілактики передбачено 237 млн грн, тоді як на всі необхідні програми з вакцинації необхідно 316 млн грн.

Також у Міністерстві охорони здоров'я виступали за те, щоб штрафувати батьків через відмову вакцинувати своїх дітей.

Як відомо, вакцина діє протягом 20–30 років. Далі щеплення слід повторити.

Зараз ви читаєте новину «Відмова від вакцинації принесе в Україну епідемію дифтерії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути