Ексклюзиви
середа, 09 червня 2010 15:43

Вчені винайшли вакцину проти зміїної отрути

Вчені винайшли вакцину проти зміїної отрути

Вчені Корнуольського університету винайшли нову формулу вакцини проти укусів отруєних змій. Вона може діяти на всі види зміїних укусів. Не має значення, спрямовує отрута свою дію на нервову чи кровоносну систему, пише NBC.

Вакцину від отрути зараз випробовують на лабораторних мишах.

"Ми постійно вводимо їм отруту від різних змій, а потім вакцину. Поки вона діє дуже добре. Вакцина одразу починає взаємодіяти з отрутою на атомарному рівні, сприяє її абсорбуванню і поступовому виведенню, - розповів керівник досліджень Волтер Рейлінг. - Для її створення ми проаналізували всі найбільш розповсюджені зміїні отрути та намагалися виділити загальний механізм їхньої дії.

Поки вакцина має пройти випробування на більших тваринах.

Доцент київського інституту токсикології та серпентології Сергій Калачов вважає, що для українських змій підходить універсальна вакцина проти гюрзи.

"Вона ефективна проти отрути гадюки. Її роблять з мутованої крові коней, яким дають слабку отруту середньоазійської гюрзи. Коли кінь перехворіє, в його крові створюється штам вакцини, яка робить отруту менш вірулентною до людського організму", - сказав він.

Спеціаліст радить остерігатися схилів річок навесні.

"Там висока трава, тому можна не помітити гадюку, яка виповзла грітися на сонці. Навесні змії стають більш агресивними, бо виповзають зі своїх зимових схованок. Вони голодні та шукають собі пару. Побачивши гадюку, варто відійти подалі", - зазначив Калачов.

Якщо гадюка таки вкусила, то отруту треба видавити, а не висмоктувати.

"В ротовій порожнині можуть бути рани та тріщинки куди потрапить отрута і ситуація сильно погіршиться. Джгут вище рани можна накладати лише на півгодини. Інакше перетиснута кінцівка почне розбухати і в людини буде шок. Рану не можна припалювати, чи мазати йодом, це рознесе отруту організмом", - додав токсиколог.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Вчені винайшли вакцину проти зміїної отрути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути