середа, 02 червня 2010 01:14

Вакцину від зміїної отрути роблять із конячої крові

Автор: фото з сайта www.anitacochran
  Гадюка може прокусити ногу навіть крізь взуття. Вона кусає двома зубами, через які впорскує отруту
Гадюка може прокусити ногу навіть крізь взуття. Вона кусає двома зубами, через які впорскує отруту

25-річного Віктора Шламова із Білої Церкви на травневі свята вкусив жовтобрюхий полоз. Ця неотруйна змія є найбільшою у Європі. Сягає завдовжки до 2,5 м. Після укусу полоза рана болить, наче вжалила бджола.

— Ми з друзями відпочивали біля Південного Бугу в Миколаївській області, — розповідає Віктор. — Коли піднімалися на пагорб, відчув, наче щось укололо в стопу. Під ногами побачив велику сіру змію, яка вп"ялася зубами в черевик. Рептилія була завдовжки 1,5 метра, мала трикутну голову. Швидко відкинув її ногою й трохи відбіг. Вона, видно, загубила мене в полі зору, тому відповзла за каміння. Стопа опухла. На ній було 20 дрібних ранок. Це мене заспокоїло, бо отруйні змії мають два великі зуби. Ними впорскують отруту. А неотруйні кусають всіма малими зубами. Від них рана більша, та небезпеки менше.

Віктор зробив собі перев"язку та пішов до амбулаторії села Мегія. Там визначили, яка саме змія його вкусила.

— Рану після гадюки не розрізають, а стискають, аби видавити кров. Через розріз є більша ймовірність занести інфекцію. Ні в якому разі не можна висмоктувати отруєну кров, бо в роті можуть бути тріщини, в які потрапить отрута, — каже київський серпентолог Сергій Калачов, 44 роки. — Місце укусу промийте водою. Якщо вкусила гадюка, то джгут вище рани накладайте лише на півгодини. Інакше перетиснута кінцівка почне розбухати, може буде шок. Не припалюйте укусу й не мастіть йодом. Це рознесе отруту по всьому організмові. Не можна багато рухатися. Пийте якнайбільше води, аби з потом виходила отрута.

У лікарні потерпілому колють російську вакцину. За ампулу просять 50–60 грн. В аптеках цих ліків не продають. Роблять вакцину з крові коней.

— Коневі колють невелику дозу отрути. Коли тварина перехворіє, беруть кров з антитілами. Колоти сироватку самому не раджу. В одному з 10 випадків у пацієнта може бути сильна алергія.



Корова гине за дві години


В Україні водиться єдиний різновид отруйних змій — гадюки. Найбільше їх у Миколаївській та Херсонській областях. У степу вони часто нападають на худобу. Від укусу гадюки корова помирає за 2 год.

— У Києві за цей рік зафіксовано шестеро потерпілих від змій. Усі вижили, бо вчасно звернулися до лікарні, — каже київський імунолог Андрій Маслянков, 65 років. — Якщо змія кусає у кінцівку, отрута поширюється за три-чотири години, в іншу частину тіла — за дві. Найшвидше розійдеться від укусу в місце, де поряд велика артерія.

Щороку в столиці до лікарів звертаються приблизно 40 потерпілих від змій. Більшість із них укусили вужі чи неотруйні мідянки. Рани гояться швидко.

Востаннє смерть від укусу змії у столиці фіксували 2003 року.

Зараз ви читаєте новину «Вакцину від зміїної отрути роблять із конячої крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути