середа, 10 березня 2010 15:11

Великий адронний колайдер закриють на рік

Великий адронний колайдер закриють на рік

Великий адронний колайдер (ВАК) доведеться закрити в кінці 2011 року на модернізацію та профілактичні роботи. Вони можуть тривати до року, повідомив директор ядерного центру Стів Майерс. Коллайдер відновив роботу лише в листопаді 2009 року після простою, який тривав 14 місяців.

Поки що в кінці березня планується розвинути потужність в 7 трильйонів електронвольт (ТеВ) і тим самим в черговий раз побити рекорд, поставлений коллайдером раніше. Але для того, щоб надалі збільшити потужність ще вдвічі, необхідно модернізувати прискорювач.

За словами Мейерса, причиною нового закриття коллайдера стануть не проектні помилки, а дефекти, виявлені в мідних шинах надпровідних магнітів у тунелі. Ці мідні шини є аварійним механізмом, завданням якого є нейтралізація струму, що вивільняється при непередбаченому розігріві одного з магнітів. Мовою інженерів це називається "гасіння".

Саме такий випадок привів в 2008 році до того, що близько тонни рідкого гелію просочилося в тунель, що викликало цілий ряд відмов або гасіння магнітних установок. Усунення наслідків цієї аварії обійшлося в 40 млн швейцарських франків - 37 млн доларів.

Кільцевій тунель колайдеру завдовжки 27 км прокладений на глибині 100 м під територіями Франції і Швейцарії. Вчені розганяють по ньому протони в протилежних напрямках, щоб визначити, які частки будуть виділятися при їх зіткненні і більше дізнатися про процеси, які відбувалися в перші моменти після Великого вибуху.

Вчені ЦЕРН говорять, що надзвичайно задоволені прогресом, досягнутим після повторного запуску Великого адронного коллайдера.

NEWSru, BBC

Зараз ви читаєте новину «Великий адронний колайдер закриють на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути