пʼятниця, 25 грудня 2009 15:14

Українська горілка допомогла у створенні адронного колайдера

Фізик-ядерник та доктор математичних наук Геннадій Зинов"єв розповів журналу "Країна" про те, як український досвід допоміг у роботі Великого адронного колайдера (ALICE) та блискучих науковців, на яких плює держава.

- За що ви відповідали в ALICE?

- Ми брали участь у проектуванні внутрішньої трекової системи для вимірювання траєкторій руху елементарних частинок. Вона розташована найближче до точки зіткнення. Детектор - це силіконова пластинка, в яку вдаряється частинка і залишає слід. За ним можна зрозуміти, що відбувалося після зіткнення. У зоні, де розташовані детектори, - колосальне випромінювання. Отже, туди залізти не можна. Гібридні схеми передають сигнал від детектора на комп"ютер. Замість мідних дротів, які можуть викривити початковий сигнал, ми запропонували мікрокабелі з алюмінієвої фольги.

Коли я розповів про це Карло Руббіа (генеральний директор ЦЕРН- ред.), він очманів. Запитав, звідки я про це дізнався. А я знаю мужиків, які вміють це робити. Якось пив із ними горілку. Вони працювали в закритому радянському інституті, який розробляв системи керування для космічних ракет.

Привіз цих людей до ЦЕРНу. І ми виграли тендер. Хоча до останнього дня я не був стовідсотково впевнений, що наша система працюватиме. Але вона виявилася фантастично працездатною.

- Українські студенти мають право навчатися у школах ЦЕРНу?

- Щороку ЦЕРН влаштовує курси для студентів, аспірантів і молодих учених із країн-учасниць. Там розуміють, що молодь зі Східної Європи часто виявляється кращою. Запрошувати її теж треба.

Мені виділили квоту - одну-дві людини на рік. Але цьогоріч сказали, що грошей не дадуть. Тоді я спорядив аспіранта за кошт "общака" відділу. Внесли тисячу євро. Він поїхав. Щоб отримати сертифікат, треба після курсів складати іспити. У групі було 49 людей. Наш аспірант отримав 82 із 84 балів і став першим.

Я посилав таких студентів щороку. Ми нікого не затримуємо. Навпаки, допомагаємо, бо держава фактично плює на них. Молоді люди після захисту дисертацій працюють у мене у відділі й отримують півтори-дві тисячі гривень на місяць.

Повне інтерв"ю з Геннадієм Зинов"євим читайте в третьому номері журналу "Країна".

У ньому ви зможете прочитати що і скільки їли українці в 2009 році; про втрати та надбання року, що минає; що розповідає про свої роботи найкращий фотограф світу; як українці долучились до створення адронного колайдеру та інші публікації

Примірник цього номеру (як і попередніх випусків) можна отримати в подарунок у редакції за адресами:

Київ - Кудрявський узвіз, 7, тел. (044) 496 86 51, (044) 496 86 54

Львів - вул. Петрушевича, 3, тел. (032) 242 08 89

Вінниця - вул. Скалецького, 7, тел. (0432) 55 43 73

Полтава - вул. Гоголя, 20а, тел. (0532) 61 51 60

Черкаси - вул. Шевченка, 270/2, тел. (0472) 45 65 05

Четвертий номер журналу вийде 15 січня 2010 року.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Українська горілка допомогла у створенні адронного колайдера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути