вівторок, 04 грудня 2018 16:17

Вчені зрозуміли, чому черепахи так довго живуть

Автор: ipress.ua
  Вчені дослідили геном Самотнього Джорджа та інших гігантських черепах
Вчені дослідили геном Самотнього Джорджа та інших гігантських черепах

Міжнародна група генетиків під керівництвом Карлоса Лопеса-Отіна з університету Ов'єдо проаналізувала ДНК гігантських черепах. Вчені виявили гени, які впливають на пригнічення росту ракових пухлин і підвищують активність імунітету. Про це повідомляє Naked science.

"На думку дослідників, їм вдалося визначити ті самі гени, які допомагають черепахам доживати до 200 років", - йдеться у повідомленні.

Дослідники проаналізували геном Самотнього Джорджа та інших гігантських черепах. Вони порівняли це з генетичним матеріалом рептилій, риб, мишей і людини для визначення ділянок ДНК, які грають ключову роль у довголітті черепах.

Таким чином, вченим вдалося виділити 43 гена, які можуть впливати на високу тривалість життя черепах. Деякі з них пов'язані з імунною системою та захистом від вірусів, паразитів та інфекцій. Крім того, у гігантських черепах знайшли копії генів, які відповідають за придушення росту злоякісних пухлин.

Проте найцікавішою знахідкою виявились ті гени, які впливають на виправлення хімічних пошкоджень і розривів у молекулах ДНК. Зокрема, вчені помітили зміни у гені XRCC6, що задіяний у з'єднанні дволанцюгових розривів ДНК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото дивовижного сходу сонця в зимових Карпатах

Єдина тварина зі схожою мутацією — голий землекоп. Він особливий своєю здатністю зупинити індивідуальний розвиток на стадії немовляти (неотенія).

Самотній Джордж — самець підвиду абінгдонські слонові черепахи (Chelonoidis abingdonii), які жили на Галапагоських островах до того, як їх винищили 150 років тому. Самотній Джордж залишився єдиним представником виду і був перевезений на станцію імені Чарльза Дарвіна на Галапагоських островах. Учені намагалися отримати від нього потомство, але безуспішно. 2012-го він помер і він залишив вченим тільки генетичний матеріал.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зрозуміли, чому черепахи так довго живуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути