пʼятниця, 03 лютого 2012 09:23

Вчені знайшли четверту планету, схожу на Землю

Вчені знайшли четверту планету, схожу на Землю

Астрономи виявили ще одну екзопланету, схожу на Землю. Стаття вчених прийнята до публікації в Astrophysical Journal Letters, а її препринт доступний на сайті arXiv.org.

Об'єктом дослідження виступала потрійна система червоних карликів GJ 667, розташована на відстані 22 світлових років у сузір'ї Скорпіона. Учені проаналізували дані, зібрані за 4 роки спостережень за однією з компонент системи - зіркою Gl 667C, спектрографом HARPS, встановленому на 3,6-метровому телескопі в обсерваторії Ла-Силья Європейської південної обсерваторії (ESO) в Чилі. Астрономи встановили, що в системі присутня як мінімум одна екзопланета (позначення вона поки не отримала). Її період обертання навколо зірки становить 28 днів, а маса - 4,5 земних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Планета-двійник Землі почала надсилати дивні сигнали

Так як світність GJ 667C на порядок менша світності Сонця, близькість планети до світил зовсім не означає екстремальність умов на її поверхні. Зокрема, нова планета розташована в зоні, придатній для проживання, тобто на ній може існувати вода в рідкому вигляді. Планета була виявлена ??завдяки аналізу спектра зірки, зокрема, впливу на нього гравітаційного впливу планет. Окрім цього ученим вдалося зареєструвати ще кілька сигналів, які можуть бути наслідком наявності у GJ 667C ще декількох планет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сонячній системі може стати однією планетою більше

Так, один з кандидатів обертається навколо зірки з періодом 75 днів, інший, ймовірно газовий гігант, - з періодом у 10 років. Крім цього в 2009 році в системі GJ 667C був виявлений ще один кандидат з періодом 7,3 дні. Таким чином, потенційне число планет в подвійній зоряній системі досягає чотирьох. Нова планета стала четвертою планетою земного типу в зоні, придатній для проживання. Перша була виявлена ??на початку грудня 2011 року та отримала назву Kepler-22b. Вона обертається навколо зірки спектрального класу G (того ж, що і наше Сонце) на відстані 600 світлових років від Землі.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли четверту планету, схожу на Землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути