вівторок, 09 листопада 2010 17:04

У Сонячній системі може стати однією планетою більше

У Сонячній системі може стати однією планетою більше

Плутон може відновити свої права вважатися найбільшим об'єктом у поясі Койпера - області, де перебувають астероїди і карликові планети.

У 2006 році Плутон був позбавлений статусу планети, тому що в поясі Койпера були знайдені більш великі тіла. Нові спостереження віддалених об'єктів Сонячної системи були проведені на початку листопада трьома групами астрономів, що працюють на телескопах в чилійських Андах, пише Лента.ру з посиланням на New Scientist.

Вчені стежили за карликовою планетою під назвою Еріда. Виявлення цього об'єкта, а також карликових планет Макемаке і Хаумеа призвело до того, що Плутон позбувся планетного статусу. Тому що спостереження виявили, що діаметр нововідкритих об'єктів більше або порівняємо з діаметром Плутона.

Визначити розміри карликових планет Сонячної системи безпосередньо надзвичайно складно, тому що вони віддалені від Землі на дуже велику відстань (висота орбіти Еріди становить близько 14 мільярдів кілометрів, а Плутон віддалений від Сонця на 7,4 мільярда кілометрів), тому вчені використовують непрямі методи. Цього разу астрономи спостерігали, як Еріда затьмарює одну з далеких зірок. Вчені, що спостерігали цей процес з різних точок, змогли точно оцінити розмір утворюється тіні і з цих даних обчислити діаметр карликової планети.

Згідно з новими даними, Еріда "практично напевно" менша 2340 кілометрів. Донині вважалося, за різними оцінками, що її діаметр перебуває в межах від 2600 до 2400 кілометрів. Діаметр Плутона оцінюється в 2400 кілометрів.

Якщо нові дані підтвердяться, то Плутон поверне собі статус найбільшого об'єкта в поясі Койпера, проте Ерида залишиться найбільш масивним небесним тілом з цієї області космічного простору. На даний момент астрономи не можуть пояснити, чому два дуже близьких по діаметру об'єкта можуть так сильно відрізнятися за масою.

Зараз ви читаєте новину «У Сонячній системі може стати однією планетою більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути