середа, 13 жовтня 2010 11:51

Учені засумнівалися в існуванні планети-двійника Землі

Учені засумнівалися в існуванні планети-двійника Землі

Дані спостережень з телескопа в обсерваторії Ла-Сілья Європейської південної обсерваторії (ESO) не підтверджують існування Gliese 581g, першої потенційно населеної планети, про виявлення якої повідомлялося в кінці вересня.

Про це заявили вчені на симпозіумі з планетарних систем Міжнародного астрономічного союзу (IAU).

Gliese 581g - це планета, що обертається навколо зірки - червоного карлика масою близько третини маси Сонця, що розташований у 20 світлових роках від Землі в сузір'ї Терезів. Маса нової планети в 3,1 рази більша за масу Землі, а радіус орбіти становить близько 0,146 астрономічної одиниці. За оцінками вчених, які виявили планету, рівноважна температура на ній становить 228 кельвінів (45 градусів нижче нуля), що, на їхню думку, свідчить про те, що вона перебуває в середині "зони життя".

Висновки про існування Gliese 581g вчені зробили на підставі 11 років спостережень з телескопа в обсерваторії імені Кека на Гаваях, а також опублікованих раніше даних спектрографа HARPS телескопа в обсерваторії Ла-Сілья за 2004-2008 роки. Раніше саме за даними HARPS в системі Gliese 581 були виявлені інші чотири планети масою від 0,6% до 4% від маси Юпітера.

Учасник гурту HARPS Франческо Пепе (Francesco Pepe) з Женевської обсерваторії, виступаючи на симпозіумі, повідомив, що якщо використовувати тільки дані спектрографа, в тому числі й опубліковані пізніше, слідів планети знайти не вдається.

"Після виявлення в 2009 році планети з найменшою масою, Gliese 581e, ми зібрали ще майже 60 вимірювань HARPS, отримавши, таким чином, набір з 180 точок даних за 6,5 років. У цих даних ми явно"бачимо" тільки планети b, c, d і e, виявлені раніше ... Причина цього в тому, що, незважаючи на граничну точність інструменту і велику кількість вимірювань, амплітуда сигналу цієї потенційно п'ятої планети (Gliese 581g - ред.) занадто мала, майже на рівні помилки вимірювань", - сказав Пепе в інтерв'ю журналу Astrobiology Magazine.

"Не те щоб я здивований цим фактом, оскільки сигнали дійсно дуже слабкі, а додавання 60 спостережень до наявних 119 не обов'язково сильно збільшує чутливість", - відповів на це один з авторів статті про потенційно населену планету в Astrophysical Journal Стівен Фогт (Steven Vogt) з університету Каліфорнії, чиї слова наводить Wired.

На думку Фогта, те, що групі HARPS не вдалося виявити планету, не означає, що її немає: не виключено, що знайти її можна, тільки використовуючи декілька наборів вимірювань.

Нагадаємо, нещодавнє "відкриття" подібної до Землі планети Gliese 581g викликало резонанс серед шукачів позаземного життя. За карйней мірою одну заяву щодо можливих сигналів з планети вже прозвучало, але наукове співтовариство зустріло новина скептично. Австралійський астроном Рагбір Бхатал з Університету Західного Сіднея стверджував, що ще два роки тому спостерігав в районі Gliese 581g вкрай підозрілі спалаху.

За матеріалами РИА Новости, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Учені засумнівалися в існуванні планети-двійника Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути