пʼятниця, 04 липня 2008 14:20

Вчені розкрили одну з найбільших географічних загадок: знайшли початок Амазонки

Амазонка все ж таки найдовша річка у світі. Про це повідомив бразильський Національний центр космічних досліджень (ІНПЕ). Експерти центру вивчили водну артерію, що протікає на півночі південноамериканського континенту, за допомогою супутникових даних.

У своїх розрахунках вони брали за основу результати експедиції, здійсненої торік вченими Бразилії та Перу. Тоді дослідники дісталися до джерела Амазонки, розташованого в перуанських Андах на висоті 5 тисяч метрів. Вони розкрили одну з найбільших географічних загадок, знайшовши місце, де народжується річка, що перетинає Перу, Колумбію та Бразилію перш, ніж досягти Атлантичного океану. При цьому вчені встановили кілька супутникових маячків, що сильно полегшили завдання експертам з ІНПЕ.

Тепер, за даними Національного центру космічних досліджень, довжина Амазонки - 6992,06 км, у той час як Ніл, що протікає в Африці, на 140 км коротший (6852,15 км). Це робить південноамериканську річку не тільки найбільш повноводною, але й найдовшою у світі, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розкрили одну з найбільших географічних загадок: знайшли початок Амазонки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути