пʼятниця, 03 грудня 2010 12:28

Вагітним жінкам шкідливо користуватись зубними пастами

Вагітним жінкам шкідливо користуватись зубними пастами

Антибактеріальні компоненти, які входять до складу багатьох популярних зубних паст і засобів гігієни, негативно впливають на здоров'ї плоду, що знаходиться в утробі матері, висловили упевненість учені.

Йдеться, насамперед, про триклозан, що володіє високою протизапальною активністю. Ця речовина широко застосовується в косметичному виробництві. При цьому останні дані досліджень свідчать, що триклозан може призводити до порушення притоку крові в організмі вагітної жінки, тим самим знижуючи і постачання кисню плоду. Фахівці стверджують, що під дією антимікробного компоненту, насамперед, порушується розвиток мозку майбутньої дитини.

"Ми точно визначили, що триклозан негативно впливає на здоров'я матері і плоду, в даний час наша мета - з'ясувати масштаби проблеми", - повідомила професор Маргарет Джеймс з університету Флориди.

Разом з колегами вона провела дослідження на лабораторних тваринах. У овець, яким вводили триклозановмісні препарати, помітно знижувався рівень найважливішого жіночого статевого гормону - естрогену. Окрім іншого, цей гормон відповідає за стан артерій, якими кров повинна поступати до органів малого тазу, живлячи матку вагітної та плід. Під дією триклозану концентрації естрогену падали, разом з цим звужувався просвіт великих судин.

Триклозан є потужним антибактеріальним і протигрибковим з'єднанням, він був розроблений близько 50 років тому. Речовина стала дуже популярною, її стали використовувати у виробництві найрізноманітніших продуктів - від зубної пасти, мила і дезодорантів до спеціальних антимікробних обробних дощок, а також іграшок.

Після появи перших повідомлень про можливу шкоду триклозану, деякі косметичні корпорації оголосили, що припиняють його застосування, і компонент зник зі складу декількох популярних сортів зубної пасти і рідин для полоскання рота. Проте в більшості продуктів триклозан досі присутній. Всім, хто не хоче ризикувати здоров'ям, лікарі настійно рекомендують уважно вивчати список інгредієнтів.

Згідно з останніми даними, регулярне використання засобів, в яких міститься триклозан й інші активні антибактеріальні речовини, може призвести до серйозних порушень імунітету. Зокрема, захоплення відомими марками "суперсильного" мила знижує стійкість до небезпечних вірусів, зокрема - грипу і герпесу, а також підвищує ймовірність розвитку алергії, повідомили фахівці університету Мічигану.

Утро.ру

Зараз ви читаєте новину «Вагітним жінкам шкідливо користуватись зубними пастами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути