Ексклюзиви
середа, 13 жовтня 2010 12:41

В Єрихоні показали найбільшу в світі мозаїку віком 1200 років

В Єрихоні показали найбільшу в світі мозаїку віком 1200 років

У Єрихоні, що в Палестинській автономії (Ізраїль), в руїнах мусульманського палацу VIII століття відвідувачам відкриється 1200-річна мозаїчна підлога загальною площею 836 кв. м.

Виставка призначена підняти інтерес публіки до стародавнього Єрихону. До того ж 10 жовтня найдавніше постійно населене місто планети відзначило свою 10-тисячолітню річницю. Відкриття мозаїки приурочено саме цій події.

Відзначимо, однак, що наукових свідчень того, що рівно 10 тис. років тому тут з'явилися перші поселення, немає.

Мозаїка складається з червоних, синіх і вохристих кам'яних квадратиків, укладених у геометричні та квіткові візерунки. Ця підлога прикрашала величезну купальню в мусульманському палаці, який був зруйнований землетрусом у VIII столітті.

Мозаїка була знайдена під час розкопок у 1930-х роках, якими займалися британські вчені. Але мало хто її бачив: підлогу швидко вкрили шарами землі і брезенту, щоб уберегти від сонця і дощів.

Через тиждень мозаїка знову буде покрита захисним шаром. Так буде продовжуватися, поки місцева влада не накопичать достатньо грошей для спорудження над нею постійного навісу. За оцінками, зведення даху потребуватиме близько двох мільйонів доларів.

Нагадаємо, у січні цього року у виставковій Михайлівській залі на другому поверсі Софійського собору в Києві встановили мозаїчне панно Божої Матері. Витвір розміром 7 кв. м вручну викладала художниця Оксана Мась.

За матеріалами Компьюлента, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «В Єрихоні показали найбільшу в світі мозаїку віком 1200 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути