середа, 23 квітня 2008 10:48

В чому причина невдач людини

В чому причина невдач людини
На результати діяльності, будь то гра у футбол або рішення математичних завдань, впливають не тільки фізичні й розумові навички, але й думка, яку навколишні складають про суб"єкта діяльності, стверджують британські вчені. У доповіді, представленій дослідниками з Університету Сент-Ендрюс (St Andrews Unіversіty), йдеться про велику роль, що грають у нашому житті стереотипи.

Відповідно до доповіді, складеній разом із психологами з університету Екстера, невдачі, подібні тим, що зазнає англійська футбольна команда при розігруванні пенальті, відбуваються через історично сформовані стереотипи, пов"язані у цьому випадку з невдачами гравців у попередніх змаганнях.

Така ж ситуація стосується й жінок: розуміючи, що відповідно до суспільних стереотипів типу "жінки не можуть процвітати в точних науках", представниці слабкої статі можуть показувати гірші результати в тестах з математики або фізики.

Вчені підкреслили, що невдачі в роботі, навчанні або спорті не завжди викликані недостатніми здібностями або некомпетентністю. Сила, що мають стереотипи, знижує результати діяльності. Виходом із ситуації може бути лише девіз "Я/ми кращі за всіх".

У той же час вчені відзначили, що стереотипи можуть мати й позитивний ефект. Так, під час дослідження жінка, що асоціювала себе з "азіаткою", показала кращі результати в математичному тесті, ніж коли співвідносила себе з "жінкою".

"Стереотипи не є щось незмінне, що приносить шкоду. Насправді з нашою допомогою вони можуть перетворюватися на інструмент для досягнення прогресу. Використовуючи стереотипи, наприклад, активісти Стів Біко та Еммілін Пенкхерст домоглися емансипації для британських жінок і чорних жителів Південної Африки", - сказав професор Стефен Рейчер, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «В чому причина невдач людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути