вівторок, 11 травня 2010 13:35

В Антарктиді знайшли загадкові мікрометеорити

В Антарктиді знайшли загадкові мікрометеорити

Дослідники з Франції зібрали в центральній частині Антарктиди, неподалік від станції Concordia, велику колекцію мікрометеоритів незвичайного складу.

"Ми витягли ці частинки зі снігу, який випав близько 50 років тому, до того як сюди прийшли люди", - розповідає провідний автор дослідження Жан Дюпре з Університету Париж-південь 11. Розтопивши три кубометри снігу, вчені видобули 148 мікрометеоритів.

Найцікавішими виявилися частинки під номерами 19 і 119. Вони порівняно великі (80 і 275 мкм у поперечному зрізі) і виявляють надзвичайно високий вміст дейтерію, важкого стабільного ізотопу водню. Такий ізотопний склад характерний для частинок, що утворюються у міжзоряному просторі, проте в даному випадку ця закономірність, на думку дослідників, не виконується.

"Під час аналізу ми також зафіксували мінерали, що вказують на формування у протопланетному диску, а не в міжзоряному середовищі", - пояснює пан Дюпре.

Іншою особливістю цих частинок стала велика концентрація вуглецю. "Більше половини їхнього об'єму займає речовина, багата вуглецем, - пояснює Жан Дюпре. - Зазвичай у таких метеоритах маса вуглецю становить лише кілька відсотків від загальної маси частинки".

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «В Антарктиді знайшли загадкові мікрометеорити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути