четвер, 13 грудня 2007 13:09

В Україні буде найяскравіший метеоритний дощ

13 і 14 грудня жителі всього світу зможуть побачити чергове космічне явище - метеорний потік Гемінід. Свою назву він отримав від сузір"я близнюків. При спостереженні із Землі створюється враження, що метеори, що світяться, летять саме з цього сузір"я, хоча насправді цей потік до сузір"я близнюків ніякого відношення не має.

Очікується, що якнайкраща видимість потоку буде в північних широтах планети. Потік Гемінід - один з найзагадковіших і найяскравіших метеорних потоків, який завжди спостерігається в першій половині грудня. Гемінід відрізняються великою яскравістю. На відміну від інших потоків, наприклад Леонід, Персєїд або Лірід, потік летить не назустріч Землі, а наздоганяє її, тому швидкість метеорів невисока, близько 35 км/с. Ці метеори будуть добре видні, оскільки їх супроводить "молодий" Місяць.

Як правило, у пік активності спостерігається близько 100 метеорів в годину. Траєкторії всіх метеорних тіл фактично майже паралельні, але візуально на небі завдяки ефекту перспективи вони здаються такими, що розлітаються з однієї крапки - радіанта метеорного потоку. Потік Гемініди був відкритий в кінці XIX століття і пов"язаний з астероїдом Фаетон 3200.

Щорічні спостереження за ним показують, що його максимальна активність неухильно зростає. Так, в 1877 році спостережувана кількість метеорів склала приблизно 14 в годину, в 1896 році - близько 23 в годину, в 1999 році - 90. Астрономи прогнозують і подальше зростання активності, пов"язуючи це з гравітаційною дією на метеорний потік найбільшої планети Сонячної системи - Юпітера, повідомляє Вовремя.info.

Зараз ви читаєте новину «В Україні буде найяскравіший метеоритний дощ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути