середа, 26 березня 2008 17:56

У Шотландії знайшли сліди величезного метеорита

Британські учені прийшли до висновку, що 1,2 мільярда років назад на північному заході Шотландії впав величезний метеорит, повідомляє Університет Абердіна з посиланням на статтю в журналі Geology.

Учені з Оксфордського університету і Університету Абердіна досліджували незвичайні гірські породи біля шотландського міста Уллапул. Раніше вважалося, що вони сформувалися в результаті вулканічної активності, проте ця гіпотеза викликала сумніви: у районі немає ні вулканічних кратерів, ні інших вулканічних відкладень.

Проаналізувавши хімічний склад порід, дослідники встановили, що в них висока концентрація іридію, який на поверхні Землі зазвичай зустрічається тільки в невеликій концентрації. Метеорити, навпаки, бувають ним порівняно багаті. Були знайдені і інші хімічні сліди метеорита. Крім того, учені виявили в каменях так звані паралельні злами, які також могли виникнути унаслідок удару метеорита.

На думку дослідників, при зіткненні крупного метеорита із Землею близько 1,2 мільярдів років назад, в повітря було вивергнуто велику кількість речовини, яка покрила велику (близько 50 кілометрів в діаметрі) ділянку навколо кратера. Покрив вивержених порід добре зберігся, що на Землі буває досить рідко. Сам кратер похований під шаром пісковика. Зараз він імовірно знаходиться на дні протоки Норт-Мінч, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «У Шотландії знайшли сліди величезного метеорита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути