Ексклюзиви
понеділок, 27 грудня 2010 16:41

У США створили агрегат потужністю 3 тис. сонць і температурою 2000 ° (ФОТО)
5

У США побудували унікальний макет Сонця. Точніше, трьох тисяч сонць, якщо рахувати за кількістю світла.

Модель складається з семи дзеркальних ламп з 6500-ватних лампочками в кожній. Завдяки спеціальним відбивачам їх світло концентрується на одному місці діаметром 7,5 см, де випробовуються особливі хімічні реактори. Температура в реакторі може перевищувати 2 000 °.

Настільки високі температури дають дослідникам з Університету Міннесоти унікальні можливості для створення високоефективних способів перетворення діоксиду вуглецю і води в паливо. Ця трансформація, по суті, є перевернутим процес згоряння. Вуглекислий газ і вода повертаються в вуглеводневу форму. Приблизно те ж саме відбувається в процесі фотосинтезу, тільки не так швидко і не так ефективно.

За словами дослідників, розроблений ними процес виробництва палива є екологічно стійким, оскільки в ньому використовуються всього лише перероблений вуглекислий газ і вода. Єдиним побічним продуктом є кисень, який виділяється в навколишнє середовище під час реакцій розщеплення і потім використовується знову при спалюванні отриманого палива.

У той же час вчені тестують ще одну технологію: при високій температурі, яку теж, за ідеєю, буде забезпечувати сонячне світло, відбувається газифікація біомаси для отримання синтетичного палива.

Дослідження поки що проводяться в малих масштабах, але у разі успіху ніщо не завадить розробити великий концентратор сонячного світла.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «У США створили агрегат потужністю 3 тис. сонць і температурою 2000 ° (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути