Ексклюзиви
четвер, 09 грудня 2010 18:03

Учені показали, як виглядає всесвіт з чорної дірки (ФОТО)

Вчені з Інституту астрофізики в Парижі за допомогою комп'ютерної графіки зобразили, чим був би видимий Всесвіт, якби спостерігач перебував безпосередньо перед так званою чорною дірою.

Згідно з теоріэю, чорні дірки - це просторово-часові області величезної маси з неймовірно щільною матерією. Вони мають настільки сильну гравітацію, що захоплюють у свою пастку все, що перебуває на критичній відстані, включаючи кванти світла.

Об'єкт, що потрапив в чорну діру, в тому числі світло, назад вже не повернеться. Саме тому такі "космічні пастки" отримали свою назву - поглинаюче світло.

На створеному комп'ютером зображенні, чорна діра як якийсь примітивний круглий об'єкт відповідного виду поміщений в центр. Те, що розташоване навколо, на перший погляд є вже звичною картиною глибокого космосу з міріадами зірок і галактик.

Насправді ж при уважному розгляді виявляється, що вся картина - це досить дивне подвійне спотворення, спричинене тим, що світло Всесвіту, що притягується найпотужнішою гравітацією чорної діри, наче вигинається навколо неї.

Таким чином, крім частини неба, яка є безпосередньо біля "космопастки", є його "дзеркальне відображення". Причому охоплює воно набагато більшу область, хоча за масштабом набагато менше.

Для простоти розуміння, це можна порівняти з людським оком. Зіниця в центрі - чорна діра. Білок - це видима невелика частина неба, в якому ця діра розташована. А райдужна оболонка навколо зіниці - це зменшене зображення всього неба, яке включає і ту саму невелику видиму область з чорною дірою.

Відповідно, об'єкти, розташовані навколо цього "дзеркала", мають власне відображення в "дзеркалі", але набагато дрібніше. На збільшеній комп'ютерній картинці помітні два ідентичних, але різних за розміром зображення галактики Мала Магелланова Хмара, найяскравіших зірок Центавра і Південного Хреста.

Також на великому зображенні видно лише малу частину спіралі Чумацького Шляху, проте в "дзеркалі" навколо чорної діри "відображена" вся Галактика цілком.

Чорні діри, як і антиматерія, і "божественна частка", є однією з головних загадок сучасної астрофізики. Одним з теоретиків чорних дір є відомий британський учений Стівен Хокінг.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «Учені показали, як виглядає всесвіт з чорної дірки (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути