Ексклюзиви
понеділок, 31 січня 2011 16:14

У США розробили "непомітні" алкотестери для водіїв (ФОТО)

Компанія QinetiQ презентувала автомобільні датчики алкголя.

Нинішні автомобільні алкотестери, які встановлюють в США порушникам за рішенням суду, аналогічні портативним пристроям, застосовуваним дорожньою поліцією в безлічі країн. Для їх роботи необхідно "дихнути в трубочку". А в новому датчику один з сенсорів аналізує дотик (наприклад, до дверної ручки автомобіля або рульового колеса), інший - повітря, що видихається. В обох випадках від схильного до випивки водія не буде потрібно додаткових дій або зусиль.

Під час тестування жінка у віці близько 20 років, що важить трохи більше 50 кг, випила з перервою у півгодини дві чарки горілки, змішаної з апельсиновим соком, закусивши "дозу" невеликою кількістю сиру і печива. Прилади QinetiQ показали, що в її крові 0,6 проміле алкоголю. Оскільки в Сполучених Штатах законною для водіння є доза в 0,8 проміле, учасниця експерименту цілком могла б сісти за кермо.

Анонсовані розробки є частиною спільного проекту Національного управління з підвищення безпеки дорожнього руху (NHTSA) і представників автопрому, на який виділено $ 10 млн. Ініціатива Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS), стартувала в 2008 році та має завершитися в 2013-му. Ще через кілька років планується перейти до масового комерційного впровадження системи. З часом вона може стати такою ж поширеною як, наприклад, ремені безпеки.

Критики проекту (пеерважно представники алкогольної та ресторанної індустрії) стверджують, що нова система може не дозволити громадянам, які перебувають злегка напідпитку, сісти за кермо. Адже датчики впроваджуються для того, щоб не дозволити нетверезому водієві керувати машиною. Однак, за словами міністра, сенсори підуть в серію тільки після того, як буде повністю доведена їх ефективність, а алкогольна "норма" залишиться на колишньому рівні.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «У США розробили "непомітні" алкотестери для водіїв (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути