вівторок, 10 травня 2011 11:26

У США хірурги провели операцію з повної пересадки обличчя
8

Фото: Фото: Reuters

У США провели першу операцію з повної пересадки обличчя пацієнтові. У понеділок, 9 травня, американець Даллас Вінс, який першим у США пройшов через подібну операцію вперше з'явився на публіці.

Вінс, обличчя якого перетворилося на суцільний опік після нещасного випадку в 2008 році, коли він випадково зачепив щокою високовольтний кабель, назвав одним з головних досягнень хірургів знову отриману ним здатність відчувати запахи.

Він заявив, що мріє про те, щоб обійняти свою дочку і повернутися до університету після того, як повністю видужає. "Мені всього 26 років, - сказав він, - і у мене попереду ще ціле життя".

Лікарі бостонської лікарні, де Вінсу робили операцію, стверджують, що він ще має пройти повне відновлення нервових функцій і м'язів обличчя, проте немає сумнівів у тому, що його стан буде поліпшуватися.

"Він був у буквальному сенсі слова людиною без обличчя", - говорить лікар Богдан Помахач. Його колега Джефрі Дженіс заявив, що 15-годинна операція з трансплантації розширює межі реконструктивної хірургії.

З 2008 року Даллас Вінс переніс понад два десятки операцій. Трансплантацію сплатило командування американської армії, яке сподівається, що ця операція в майбутньому допоможе при лікуванні солдатів з серйозними щелепно-лицьовими травмами.

"Відчуття від обличчя цілком природні. Я відчуваю себе так, як ніби воно стало моїм", - сказав Вінс у понеділок. Його мова була дещо змішаною, проте абсолютно зрозумілою.

Відновити Вінсу втрачений зір лікарям не вдалося, тому перед журналістами він з'явився у великих темних окулярах.

Головним досягненням хірургів пацієнт назвав дану йому здатність дихати через ніс і знову отриманий нюх. За його словами, першим заходом, який йому вдалося розрізнити після операції, став запах лазаньї, яку йому принесли на вечерю. Проте остаточно Вінс зрозумів, що до нього повернулася здатність відчувати запахи, коли доглядальниця занесла в палату квітучі гібіскуси.

Даллас Вінс також заявив, що ніякі слова не можуть висловити вдячність, яку він відчуває щодо сім'ї анонімного донора, обличчя якого йому пересадили. На запитання журналістів про плани на майбутнє, Вінс відповів: "Просто бути найкращим батьком і дати моїй дочці все, що я зможу, а крім того, закінчити освіту".

Нагадаємо, що операції з повної пересадки обличчя вже давно проводяться у багатьох країнах Європи. Так, у квітні минулого року іспанські хірурги офіційно оголосили про успіх першої в світі операції з повної пересадки обличчя, проведеної в барселонській клініці Валь д'Еброн. Пацієнтом був молодий фермер, у 2005 році отримав важку травму в результаті необережного поводження з вогнепальною зброєю.

Зараз ви читаєте новину «У США хірурги провели операцію з повної пересадки обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути