середа, 04 серпня 2010 07:35

Іспанцеві пришили нове обличчя

Барселонському фермеру 31-річному Оскарові зробили унікальну операцію — пересадили нове обличчя. Рік тому на полюванні він відстрелив собі ніс і понівечив нижню щелепу. Не міг ковтати, говорити, дихав крізь трубку.

— Операцію зробили 20 березня, але лише зараз ми впевнені в її результатах, тому показали Оскара журналістам, — каже голова команди лікарів Хуан Барет. — Поки що видно післяопераційне здуття на шкірі. На повне відновлення обличчя піде більше року. Треба тренувати пересаджені м"язи та шкіру, аби вони не провисали та рухалися нормально.

Операція з пересадки обличчя тривала добу. Вона 11-та за рахунком. Усі попередні були невдалими. Над Оскаром працювали 30 хірургів. Спершу йому відновили роздроблені кістки черепа, щелепи, поставили донорські зуби.

— Кістки брали від померлої людини, яка заповіла своє тіло науці. Донорськими також були м"язи та кровоносні судини. Їх припалювали лазерним променем. Майже 4 години ми викладали нові нерви на обличчі та приєднували їх до м"язів. Вони мали гарно рухатися аби передати міміку.

Найбільше лікарі переживали, що язик, ніс і м"язи щік не приживуться. Та всі частини обличчя функціонують нормально. Останньою на обличчя пересаджували шкіру.

— Пришиті тканини раніше не приживалися, у пацієнта починалася лихоманка. Зараз ми спостерігаємо за ним, аби рецидиви не повторилися. Також від ліків в Оскара може розвинутися діабет, бо ми давали багато знеболювальних препаратів.

Іспанець перебуватиме в лікарні ще півтора року. Він уже почав говорити, може пережовувати їжу і самостійно ковтати.

Зараз ви читаєте новину «Іспанцеві пришили нове обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути