пʼятниця, 23 квітня 2010 15:25

В Іспанії вперше у світі людині пересадили обличчя

В Іспанії вперше у світі людині пересадили обличчя
Лікарі вперше у світі пересадили обличчя людині цілком, повернувши реципієнту здатність ковтати, говорити і сміятися. Операція з пересадки обличчя пройшла успішно, заявили трансплантологи з госпіталю Валь д"Еброн в Барселоні. Їм вдалося не просто залатати постраждалі органи і тканини, а повернути людині її власний вигляд.

Пацієнтом став молодий фермер, який п"ять років тому випадково вистрелив собі в обличчя рушницею. У нього був відсутній ніс, рот і половина черепа. Потерпілий не міг ковтати, говорити, сміятися, насилу дихав. Дев"ять разів його невдало оперували, після чого лікарі вирішили піти на екстрені заходи - створити нове, гібридне обличчя і пересадити його цілком.

Перед операцією вчені реконструювали колишньої вигляд потерпілого, створивши тривимірну модель всієї голови і лицьову маску. Біологічний матеріал взяли в іншого молодого чоловіка, який загинув в автокатастрофі.

Операцію провели 20 березня 1930 хірургів, анестезіологів, медсестер та інших світил іспанської медицини, які працювали над пацієнтом впродовж 22 годин. Спочатку вони пересадили чоловікові м"язи і кровоносні судини, потім кісткові тканини та хрящі, а під кінець обтягнули все шкірою. Пацієнт отримав нові щелепи, губи, зуби, небо, вилиці та ніс.

За місяць пацієнт вже міг сміятися, ковтати, вживати їжу, розмовляти і вільно дихати.

Від складної операції на новому обличчі залишилися лише декілька шрамів на лобі і шиї, які найближчим часом повинні розсмоктатися. У госпіталі сподіваються, що, коли їх підопічний випишеться, він зможе вести таке саме життя, як і до інциденту з рушницею.

Операція, що відбулася в Барселонському госпіталі, стала першою в світі. Раніше лікарі пересаджували лише частини особи. Всього було здійснено близько 11 таких операцій: у Франції, США, Іспанії та Китаї. Першою людиною, які повернули собі обличчя, стала покусав собака француженка Ізабель Дінуар. Вона лягла під ніж хірурга в 2005 році в 38-річному віці.
Infox.ru
Зараз ви читаєте новину «В Іспанії вперше у світі людині пересадили обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути