середа, 30 липня 2008 15:49

Німецькі хірурги пересадили пацієнтові обидві руки

Команда німецьких хірургів провела першу в країні операцію по подвійній пересадці донорських рук 54-річному пацієнтові, передає Telegraph. У операції, що продовжувалася більше 16 годин, брали участь п"ять груп лікарів загальною чисельністю 30 чоловік.

Пацієнт німецьких лікарів позбувся рук багато років тому, в результаті нещасного випадку на сільськогосподарських роботах. Донором рук стала 19-річна молода людина, що загинула в автокатастрофі. Операція, підготовка до якої зайняла близько п"яти років, відбулася в п"ятницю в мюнхенській клініці Ісар.

Учасники багатогодинної операції були розділені на п"ять груп: по дві групи були зайняті одночасною пересадкою верхніх кінцівок, ще одна займалася вилученням судин донора, пересадка яких повинна забезпечити кровопостачання пересаджених кінцівок.

Як пояснив 65-річний хірург Едгар Бімер, що керував трансплантацією, хворого чекає тривалий курс відновної фізіотерапії. Зокрема, за прогнозом фахівця, відчути пальці новознайдених рук він зможе приблизно через два роки.

Лікарі також не унеможливлюють відторгнення трансплантатів. Додаткові проблеми створює велика різниця у віці між пацієнтом і донором: поки не відомо, як позначиться на психологічному стані хворого наявність рук 19-річного хлопця.

"Для того, щоб пережити подібне, потрібно володіти украй стійкою психікою, проте наш пацієнт зроблений з правильного тіста", - заявив доктор Бімер журналістам.

Перша в світі повністю успішна операція по пересадці руки була виконана французьким хірургом Жаном-Мішелем Дюбернаром в Луїсвілі, штат Кентуккі, в 1999 році. У подальші роки група Дюбернара здійснила близько 30 подібних операцій, зокрема декілька подвійних пересадок рук.

Зараз ви читаєте новину «Німецькі хірурги пересадили пацієнтові обидві руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути