четвер, 23 жовтня 2008 16:45

17-річному вінничанину у щелепу пересадили кістку з таза

Автор: фото: Юрій ІГНАТ
  Військові лікарі роблять операцію на простаті під час конференції у Вінниці. Керує головний уролог Міністерства оборони Сергій Головко
Військові лікарі роблять операцію на простаті під час конференції у Вінниці. Керує головний уролог Міністерства оборони Сергій Головко

Наукова конференція для військових хірургів та анестезіологів відбулася у Вінниці. Прибуло понад 200 лікарів. Із п"яти військових медичних центрів України тут найкраща медична база.

— Досвідом ділилися військові хірурги й анестезіологи, які брали участь у миротворчих конфліктах в Афганістані, Косові та Ліберії, —  розповідає генерал-майор медслужби Петро Мельник, 59 років. — У Ліберії двоє-троє українських лікарів перебувають постійно. Цьогоріч, коли більша половина особового складу захворіла на малярію, медики робили їм щеплення.

Під час конференції провели три операції: із заміщення кістки у щелепі кісткою з таза, видалили пухлину простати й матку.

— У 17-річного вінничанина на щелепі була фолікулярна кіста, вона з"явилася два роки тому, — розповідає про першу таку операцію в історії України головний стоматолог Міністерства оборони Рафік Камалов, 57 років. — Хлопця возили по всій Україні, але ніхто не хотів братися за таке складне хірургічне втручання.

У військово-медичному центрі Вінниці хворого 7 год. оперував начальник клініки щелепно-лицьової хірургії, стоматології, отоларингології та очних хвороб полковник медслужби Олександр Варченко.

— Спершу ми видалили пацієнтові кісту та вирізали зі щелепи  шматок ушкодженої кістки, — каже Варченко. — А потім на її місце титановими пластинами приєднали кісточку, яку взяли з таза хлопця.

Вінничанина прооперували безкоштовно. Витрати оплатило Міністерство оборони. Така ж операція в німецькому місті Гамбург коштує 4–6 тис. євро.

57-річному військовому пенсіонеру зробили операцію на простаті. Хворому ввели пристрій із міні-камерою. На екрані монітора побачили розміри пухлини.

— Якби пухлина була маленькою, ми видалили б її без розрізу, — зазначає головний уролог Міністерства оборони Сергій Головко, 47 років. Він оперував пенсіонера.

Операцію з видалення матки вперше здійснювали без розрізу.

Зараз ви читаєте новину «17-річному вінничанину у щелепу пересадили кістку з таза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути