Ексклюзиви
вівторок, 12 жовтня 2010 11:11

У Норвегії знайшли поселення віком понад 5 тис. років

У Норвегії знайшли поселення віком понад 5 тис. років

Неподалік від міста Крістіансанн, що в південній частині країни, знайдено поселення віком 5 500 років. Зазвичай населені пункти кам'яного століття зберігаються дуже погано, але цей залишився у прекрасному стані завдяки тому, що був похований під метровим шаром піску.

Першим ділом на розташованому в 80 м від берега мисі, утвореному річкою Топдальсельвой і Північним морем, співробітники Музею культурної історії при Університеті Осло наткнулися на щось нагадувало фортечний вал. 30-метрова стіна побудована з піску, змішаного з глиною і мулом. Вчені вважають, що цю масу накидали на дерев'яну основу.

Частина будівлі, яка тягнеться далеко за межі розкопу, виготовлена з великих каменів. По всій видимості, їх возили здалеку.

Виявлена величезна кількість черепків чашоподібних посудин, багато з яких можна відновити. Вони багато прикрашені, переважно - відбитками мотузок. Все це дозволило віднести поселення до пізньонеолітичної культурі воронкоподібних кубків, поширеної на півночі Європи в 4000-2700 роках до н. е.

Саме поселення існувало в 4000-3600 роках до н. е.. Воно було сезонним. Очевидно, що люди залишали тут свій посуд з наміром пізніше ним скористатися, але сталася якась катастрофа. Швидше за все, поселення було затоплено і покрито наносами сусідньої річки. Є свідчення на користь того, що цей процес виявився дуже швидким. З тих пір люди тут не жили.

Поселення займало кілька тисяч квадратних метрів. Розкопано поки тільки п'ятсот. Оскільки мул і глина добре зберігають деревину, є надія докопатися до дуже цінних артефактів.

Нагадаємо, раніше археологи з Каїрського університету виявили в районі Саккари поблизу Каїра гробницю давньоєгипетського сановника Птахмеса. Птахмес, чия гробниця вважалася загубленою, служив фараонам XIX династії, яка правила Єгиптом з 1320 по 1200 роки до нашої ери.

За матеріалами Компьюлента, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «У Норвегії знайшли поселення віком понад 5 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути