пʼятниця, 12 липня 2013 10:23

У музеї шпіонажу в Оберхаузені можна відчути себе Штірліцем або Бондом
15

Шифрувальна машина Enigma часів Другої світової війни.
Фото: Фото: Reuters
Телефон для прослуховування.
Схованка у каблуці

Прогулянка по музею "Top Secret" (Цілком таємно), що відкрився в Оберхаузені, здатна вразити уяву навіть найвідданіших фанатів Джеймса Бонда та інших суперагентів. Це справжнісынький музей шпигунства. Виявляється, в реальному світі існували і продовжують існувати такі гаджети , про які письменники і сценаристи не могли помислити навіть у найсміливіших творчих фантазіях.

Пістолет, вмонтований у звичайну дрель, зелений підводний човен з моторчиком розміром з людину: на таких в радянський час переміщалися розвідники-аквалангісти. Ніж, що висувається з флакона для помади. Келих для мартіні, на дні якого лежить маслина, в яку вставлено підслуховуючий пристрій. Каблук, в якому відсувається набійка, а всередині знаходиться портативний фотоапарат. Вставне око з вбудованою камерою - для живих термінаторів.

Всього на території площею 2000 квадратних метрів розташувалося 18 тематичних приміщень. Більшість експонатів надано приватним колекціонером Хайнріхом Пайерсом. Аніі до Штазі, ані до будь-якої іншої служби держбезпеки відносини він не має, але по роботі не раз стикався з шпигунськими хитрощами: у часи НДР і ФРН Пайерс займався поставками медичного обладнання в країни Східного блоку. Робота над створенням музею в Оберхаузені тривала три роки, але Пайерс стверджує, що колекція ще буде поповнюватися, так як в його особистих запасниках залишилися тисячі цікавих пристроїв.

Далеко не всі представлені гаджети відносяться до сучасності. У "Top Secret" є експонати, які могли б поповнити експозицію будь-якого історичного музею. Раритет з Німеччини 1830 випуску: церковний ключ, який забезпечений курком і може використовуватися як револьвер. Подарунок з Франції - витончена брошка у формі квітки, в серцевині якого захований фотоапарат. Знаменита нацистська шифрувальна машина "Енігма", винайдена Артуром Шербіусом. Командування покладало на новий прилад безліч надій, але вони не виправдалися: британські військові зламали код ще на початку Другої світової. Зрозуміло, не обійшлося і без "привітів" Джеймсу Бонду. В одному із залів стоїть розкішний автомобіль Aston Martin DB5, на якому агент 007 роз'їжджав у своїх перших фільмах.

Відразу кілька музейних залів присвячені роботі Штазі та інших відомих світових спецслужб, в тому числі і радянського КДБ. Головна гордість колекціонера Пайерса - машина з фургоном, обладнаним для спостереження за підозрілими особами. За часів НДР такі часто стояли біля будинків звичайних бюргерів. Всередині - стільці, навушники, мікрофони, монітори і записуючі пристрої. Все як у фільмі "Життя інших", тільки перед відвідувачем не кіношна бутафорія, а робочий об'єкт.

З минулого глядачі переміщуються в сучасність. Останні зали музею розповідають про те, як спецслужби всього світу стежать за людьми, використовуючи їх акаунти в соціальних мережах і спеціальні віруси. Тим, у кого після всього цього розвинеться манія переслідування, організатори музею дають кілька корисних порад щодо захисту своїх персональних даних.

В одному із залів гостю дають завдання виявити приховані камери, в іншому - самому зламати секретний код. Але найвеселіше атракціон - прохід через коридор, "обплутаний" зеленими лазерними променями і ніби скопійований з фільму "Місія нездійсненна". Повторити подвиг Тома Круза і дійти до кінця мало кому вдається, але веселощі гарантовано кожному, хто вирішить спробувати.

Зараз ви читаєте новину «У музеї шпіонажу в Оберхаузені можна відчути себе Штірліцем або Бондом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути