пʼятниця, 17 травня 2013 00:15

Шпигун носив із собою дві перуки

Російські контррозвідники впіймали в Москві секретаря посольства США. Раян Крістофер Фоґл мав із собою шпигунське знаряддя та великі гроші. На думку росіян, він — агент Центрального розвідувального управління. Чоловіка, що має дипломатичну недоторканність, передали посольству й оголосили нев'їзним до Росії.

Фоґла затримали у понеділок увечері неподалік Воронцовського парку на південному заході міста. Там нібито мав зустрітися зі співробітником російських спецслужб, якого хотів завербувати. Той працює у сфері боротьби з тероризмом на Кавказі. На фотографіях, зроблених російською Федеральною службою безпеки, Фоґл лежить обличчям до землі. Руки скручені за спиною, їх тримає чоловік у шортах та зеленій футболці. Американець одягнений у картату сорочку, темні джинси й бейсболку. На ньому також світла перука, з-під якої виглядає справжнє темне волосся.

На інших знімках та відео дипломат — у кабінеті в будівлі ФСБ. Поряд на столі розклали вилучене в нього: дві перуки, світла і темна, кілька пар сонцезахисних окулярів, газовий балончик, складаний ніж, компас і атлас Москви, ліхтарик, дешевий мобільний телефон та кілька невикористаних сім-карток російських операторів, а також папери та перепустка в посольство США. Найбільш технологічний пристрій — спеціальний конверт для захисту безконтактних карт і чипів від несанкціонованого зчитування. Крім цього, на фото видно пачку банкнот по 500 євро.

Доказом шпигунської діяльності став один із документів — лист-інструкція для вербованого. "Дорогий друже, це аванс від того, хто має дуже добре враження про ваш професіоналізм і хто високо оцінив би співробітництво з вами у майбутньому", — йдеться там російською. Обіцяють $100 тис., якщо росіянин погодиться зустрітися з авторами листа, й мільйон — за тривалу співпрацю. Для зв'язку радять завести електронну поштову скриньку, купити новий ноутбук і виходити в інтернет лише з точок безкоштовного бездротового доступу в громадських місцях.

— У той час як президенти наших країн підтвердили готовність до розширення взаємодії у боротьбі з міжнародним тероризмом, зокрема і по лінії спецслужб, такі провокаційні дії в дусі холодної війни не сприяють зміцненню взаємної довіри, — заявили у міністерстві закордонних справ Росії.

Деякі експерти припускають, що все було не зовсім так, як розповідають у ФСБ.

— Я сумніваюся, що чудово тренований оперативник ЦРУ ходив би Москвою у такій неякісній перуці. Це непрофесійно. Видається, ніби все підлаштували, — говорить колишній контррозвідник ФБР Ерік О'Ніл.

На його думку, перуку та інші речі могли підкинути, аби здійняти у пресі антиамериканську істерію й відволікти росіян від важливіших проблем.

Зараз ви читаєте новину «Шпигун носив із собою дві перуки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути