понеділок, 14 листопада 2011 17:43

У літаку томатний сік стає смачнішим - довели вчені

У літаку томатний сік стає смачнішим - довели вчені

Німецькі вчені знайшли пояснення курйозного факту: пасажири авіалайнерів із задоволенням п'ють томатний сік, навіть якщо не торкаються до нього на землі.

Це показало опитування, проведене на замовлення сайту бронювання транспортних, готельних та розважальних послуг Lastminute.de: з тисячі респондентів 27%, перебуваючи в літаку, віддають перевагу саме це питво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У домашній томатний сік ллють горілку

56% пояснили, що люблять цей сік незалежно від висоти, на якій доводиться його пити. Невелика частка опитаних аргументувала свій вибір тим, що вважає томатний сік корисним чи просто повторює за пасажиром, які зробили замовлення раніше. 15% не назвали ніякої причини, а майже чверть - 23% - заявили, що томатний сік "у літаку стає більш смачним".

Хімік, спеціаліст із запахів Андреа Бурдак-Фрайтаг з Фраунгоферовского інституту будівельної фізики (Fraunhofer IBP) провела дослідження для авіаперевізника Lufthansa, яке повинно було сприяти поліпшенню бортового меню. За її словами, в умовах зниженого тиску їжа і питво мають такий самий смак, як при застуді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томатний сік зробили із перцем "чілі"

Симуляція умов польоту, в ході якої піддослідні вживали різні продукти харчування, показала, що сіль і цукор стають менш інтенсивними - приблизно на 30%. Однак фруктові аромати і кислі смаки залишаються стабільними. Тому томатний сік, який на землі здається землистим і затхлим, у польоті набуває приємного "прохолодного" смаку з фруктовими відтінками, говорить Бурдак-Фрайтаг.

Не дивно, що пасажири однієї тільки Lufthansa щорічно випивають 170 млн літрів цього соку.

Зараз ви читаєте новину «У літаку томатний сік стає смачнішим - довели вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути