пʼятниця, 09 квітня 2010 15:36

Суші змінюють мікрофлору кишківника

Суші змінюють мікрофлору кишківника
Суші - традиційна японська страва з рису, морепродуктів і водоростей - може змінити геном мікроорганізмів населяють людський кишківник. Японці легко перетравлюють водорості завдяки особливим ферментам у їхніх кишківниках.

Група вчених, очолювана Яном-Хендріком Хехеманном з паризького Університету Пьєра й Марії Кюрі, займалася дослідженням червоних водоростей - порфіри. Один з їстівних видів порфіри - водорость норі. Її традиційно використовують для приготування суші.

Вчені з"ясували, що бактерія Zobellia galactanivorans, яка живе на поверхні цих рослин, виробляє особливий фермент - "порфіраназ". Він руйнує щільні стінки клітин водоростей, забезпечуючи бактерію харчуванням.

Водночас інша дослідна група - під керівництвом Мірьям Чижек - вивчила сотні баз даних, щоб з"ясувати, де ще можна знайти цей незвичайний фермент. У результаті він був виявлений у 13 японців.

"Цей ген був знайдений у п"яти з 13 осіб. У решти були знайдені схожі гени, що відповідають за розщеплення стінок клітин водоростей, - повідомила вона. - А коли ми переглянули дослідження мікрофлори кишківника групи американців, ми зрозуміли, що ні в кого з них цей ген не був знайдений ".

Чижек пояснила, що найімовірніше бактерія потрапляє в травний тракт людини разом з суші. Адже під час приготування страви водорості не проходить термічну обробку.

На думку дослідника, ці гени дуже корисні для людини, оскільки дозволяють отримувати поживні речовини з продукту, розщепити який без участі ферменту порфіри просто неможливо. На думку вчених, ці відкриття свідчать про те, що їжа і спосіб її приготування, ймовірно, впливають на флору кишківника.

BBC

Зараз ви читаєте новину «Суші змінюють мікрофлору кишківника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути