четвер, 08 лютого 2024 11:17

Сонячні та місячні затемнення 2024: коли очікувати перше унікальне астрономіче явище

Сонячні та місячні затемнення 2024: коли очікувати перше унікальне астрономіче явище
Сонячні та місячні затемнення 2024: коли очікувати повну темряву серед дня Фото: pinterest

У 2024 році очікується два сонячних затемнення та стільки ж місячних.

Сонячні та місячні затемнення — це астрономічні явища, які відбуваються, коли Місяць, Земля та Сонце вишиковуються в одну лінію.

Сонячні затемнення відбуваються, коли Місяць обертається навколо Землі та рухається між Сонцем і нашою планетою, блокуючи світло від зірки та утворюючи сонячне затемнення. Тобто, це відбувається, коли Місяць відкидає свою тінь на поверхню Землі. Є три типи сонячних затемнень, й вони відрізняються одне від одного тим, як, та наскільки Місяць закриває Сонце, пише nv.

Коли відбудуться сонячні затемнення

8 квітня: Повне сонячне затемнення. Це вражаюче явище, що на миттєвий час перетворить денне світло на темряву. Спостерігати за цим явищем зможуть близько 32 мільйонів осіб вздовж вузької смуги в Північній та Центральній Америці. Важливо відзначити, що з території України це повне сонячне затемнення не буде видимим.

2 жовтня: Повне сонячне затемнення. Це подія матиме форму кільцеподібного сонячного затемнення. Однак спостерігати його можна буде лише з південних регіонів Аргентини та Чилі, а також з острова Пасхи в південно-східній частині Тихого океану.

Коли місячне затемнення

Місячні затемнення відбуваються, коли Земля перебуває між Сонцем і Місяцем, і Місяць потрапляє в тінь чи напівтінь Землі. Є три типи місячних затемнень: повне, часткове та напівтіньове.

Протягом 2024 року із Землі можна буде побачити два місячних затемнення:

24−25 березня: Напівтіньове місячне затемнення. Це явище буде видно мешканцям Європи, Північної та Східної Азії, значної частини Австралії, Африки, Північної та Південної Америки, а також з Тихого океану, Атлантики, Арктики і Антарктиди. Проте, в Україні це місячне затемнення залишиться непомітним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що принесе 2024 рік Україні та світу: 10 пророцтв від астрологині

17−18 вересня: Часткове місячне затемнення. Це подія буде доступна для спостереження мешканцям Європи, включаючи Україну, а також більшості Азії, Африки, Північної та Південної Америки, Тихого океану, Атлантики, Індійського океану, Арктики та Антарктиди.

Як безпечно спостерігати за затемненням

Важливо зауважити, що при спостереженні за сонячним затемненням потрібно дотримуватися обережності. Ніколи не дивіться прямо на Сонце, навіть якщо воно частково або повністю приховане. Сонячне випромінювання під час затемнення є агресивним, тому тривале спостерігання за рухом Сонця може призвести до неприємних відчуттів і навіть порушень зору.

На відміну від сонячного затемнення, спостереження за місячним затемненням є безпечним для очей, оскільки Місяць не випромінює світла, а лише відбиває його від Сонця. Таким чином, важливо дотримуватися безпеки та використовувати спеціальний захист при спостереженні за сонячним затемненням.

Астрологиня назвала сакральні дати у 2024 році. Дізнайтеся про періоди, коли краще одружуватися, розпочинати бізнес і змінювати роботу.

Зараз ви читаєте новину «Сонячні та місячні затемнення 2024: коли очікувати перше унікальне астрономіче явище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути