неділя, 22 грудня 2019 09:41

Сьогодні Ганни: чого краще не робити цього дня

Автор: obozrevatel.com
  У День святої Анни жінкам не можна шити, в'язати, прати і прибирати, рекомендується зовсім відмовитися від будь-якої роботи.
У День святої Анни жінкам не можна шити, в'язати, прати і прибирати, рекомендується зовсім відмовитися від будь-якої роботи.

22 грудня відзначають Ганни або Анни. Цього дня відбулося непорочне зачаття Діви Марії - матері Сина Божого Ісуса Христа. У народі її називають Анна Зимова.

Анна та її чоловік Іоаким жили в Назареті. Анна відзначалася побожністю і милосердям до бідних. У неї довго не було дітей. Одного разу їй з'явився ангел Господень, який приніс радісну звістку від Бога. Архангел Гавриїл сказав, що завдяки їх дочці Марії буде врятовано весь світ. Тоді ж зустрілася зі своїм чоловіком, який також отримав звістку від Божого ангела.

У народі в День святої Анни прийнято було молитися святій про зцілення від безпліддя. Перед іконою Божої Матері "Несподівана Радість" моляться про зцілення від душевних недуг, звернення заблукалих, спокуту гріхів, за дітей, при глухоті.

Вагітні жінки моляться про благополучні пологи і здоров'я для себе та малюка. "На зачаття святої Анни вагітним жінкам пост": вагітним цього дня слід поститися і протягом доби не можна було братися за будь-яку роботу, йти з дому, слід було особливо берегти дитя в утробі.

В слов'ян вважалося, що з 22 грудня зима встановлюється остаточно. Цей же день пов'язували зщ початком Нового року.

У народі говорили, що з Дня святої Анни вовки починають ходити зграями і стають особливо небезпечними, а на Водохреща після пострілів розбігаються.

Дівчата 22 грудня зазвичай влаштовували дівич-вечори, щоб узгодити, як святкувати різдвяні свята, і виготовити різні новорічні прикраси.

Починаючи з Анни Зимової господині приступали до підготовки до свят, прибирали в домі і заготовляли продукти до Різдва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зігрійтеся: 5 традиційних напоїв на Різдво

Жінкам у День святої Анни не можна шити, в'язати, вишивати та й взагалі брати голку або нитку до рук - інакше заболить голова. Крім того, в це свято заборонено прати і прибирати, рекомендується зовсім відмовитися від будь-якої роботи. Вагітним жінкам на Анну Зимову не можна розпалювати вогонь і переступати через гострі предмети, щоб не нашкодити малюкові.

День святої Анни припадає на Різдвяний піст, 22 грудня не можна їсти м'ясо, молоко і молочні продукти. Можна з'їсти трохи риби.

З 28 листопада триває 40-денний Різдвяний піст. Його ще називають Чотиридесятницею і він останній в році. Його основне завдання полягає в тому, щоб очистити себе духовно.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Ганни: чого краще не робити цього дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути