четвер, 20 січня 2011 14:29

Риба-робот вартістю $ 200 тисяч уміє плавати навіть вертикально (ФОТО)
7

Дослідники з Північно-західного університету, США, створили рибу-робота. За допомогою складного приладу-плавця вона може плавати вперед, назад і навіть вертикально.

Керівник проекту, фахівець в галузі біотехнологій Малкольм Макайвер з Вищої школи інженерних і прикладних наук тривалий час вивчав рибу під назвою чорна ножотілка.

Ця істота живе в Південній Америці. Використовує для руху особливий плавець, розташований в нижній частині тулуба і нагадує стрічку. Одного разу колега пана Макайвер зауважив, що риба, яка рухалася до цього в горизонтальному напрямку, різко злетіла з нижньої частини акваріума в верхню.

Подальші дослідження за допомогою комп'ютерної симуляції дозволили визначити, з чим пов'язана така особливість руху. З погляду механіки плавець ножотілки створює в напрямі від голови до хвоста (або в зворотному напрямку) хвилю, яка допомагає переміщатися вперед і назад. Але якщо дві хвилі будуть пущені у напрямку одина до одної, їх зіткнення в центрі плавця створить імпульс, який "підкине" рибу - наче під нею вибухнула маленька бомба.

На цьому принципі і грунтується механізм переміщення робота GhostBot, який був сконструйований спільно з компанією Kinea Design. Пристрій довжиною близько 25 см має подобу плавця з покриттям з лайкри. Робориба обладнана 32 моторчиком, що дає їй 32 ступені свободи.

На розробку пішло 7 місяців і $ 200 тис.

Технологія була випробувана в лабораторних умовах: GhostBot помістили в потік води, обсипавши його світловідбивальними частинками. Просвічування лазером засвідчило, що руху машини в точності відповідають комп'ютерної моделі.

GhostBot імітує ще одну особливість ножотілкі. Річ у тіму, що риба орієнтується за допомогою слабких електричних імпульсів, що й було відтворено в системі електричних сенсорів. Доопрацювання системи дозволить роботу використовувати датчики автономно для того, щоб визначити положення об'єкту і підплисти до нього з потрібної сторони.

Сфера застосування GhostBot, як вважають самі інженери, досить велика. Це будь-які підводні роботи, будь то збір нафти, що розлилася, або спостереження за кораловими рифами.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Риба-робот вартістю $ 200 тисяч уміє плавати навіть вертикально (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути