середа, 29 грудня 2010 13:47

Японський робот-спринтер бігатиме швидше за людину (ФОТО)

Робот-спринтер може стати конкурентом людини. Про це заявив японський дослідник Рюма Нііяма.

Він хоче реалізувати систему, що імітує мускулатуру нижніх кінцівок людини. Свої ідеї фахівець вже успішно випробував на стрибаючому роботі на прізвисько Mowgli.

Робота Athlete, якого зараз тестуэ японець і його помічники, показали на конференції IEEE Humanoids 2010, що пройшла в американському Нешвіллі минулого тижня.

Пристрій має "ноги", кожна з яких обладнана сімома комплектами штучних м'язів. У свою чергу, кожен з комплектів управляється 1-6 пневматичними приводами.

"Ступні" андроїда обладнані сенсорами дотику, а на "тілі є датчики, що визначають його положення в просторі. На першому етапі "гомілки" і "ступні" замінені на протези у вигляді тонких пружних металевих пластин - аналогічних тим, які використовуються для бігу інвалідами з ампутованими нижніми кінцівками.

Зараз пересування штучного спринтера обмежено лише п'ятьма-сімома кроками з середньою швидкістю 1,2 м / с, після чого бідолаха падає. Виступати на яких-небудь "робоолімпійські іграх" йому поки зарано. Однак Нііяма сподівається, що незабаром його дітище буде бігати не гірше живої людини, що використовує для руху створені природою м'язи та сухожилля.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Японський робот-спринтер бігатиме швидше за людину (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути