вівторок, 28 грудня 2010 12:53

Японці навчають робота ходити по поверхні Місяця (ФОТО)

Інженерам вдалося за допомогою комп'ютерних програм змоделювати принцип руху робота по місячній поверхні. За попередніми висновками фахівців, найбільш ефективними є стрибки на двох ногах.

Пересуваючись по Місяцю, астронавти помітили, що пересуватися за допомогою звичайної ходи дуже складно. У той же час легше використовувати біг з підскоками. Річ у тім, що гравітація Землі приблизно в шість разів сильніша, ніж на її супутнику.

Вчений Ацуо Таканіші з Університету Васеда разом з колегами вирішив з'ясувати, чи можуть використовувати такий спосіб пересування роботи. Для цього вони розробили програму, яка вивчає ходу людиноподібного пристрою WABIAN-2R. Висота цього робота - 1,5 метра, вага - 64,5 кг. Раніше його використовували для допомоги людям у повсякденному житті.

Комп'ютерну модель продемонстрували на конференції ROBIO 2010, яка відбулася в місті Тяньцзін, Китай, повідомляє журнал NewScientist.

Як виявилося, робот може відштовхуватися від місячної поверхні і приземлятися, не втрачаючи рівновагу. Однак при стрибках висотою до 0,8 м його швидкість значно знижується. Стрибки на висоту 1,5 м у висоту взагалі можуть призвести до його падіння.

Тому спеціалісти й надалі вивчатимуть дії робота. Це має допомогти встановити оптимальний баланс між швидкістю і стійкістю. Зараз розробники вважають, що найбільш раціональним способом руху стануть стрибки на двох "ногах".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Японці навчають робота ходити по поверхні Місяця (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути