понеділок, 13 грудня 2010 14:00

Японський робот сам вирішує, що людині треба їсти (ФОТО)

У Японії з'явилися торгові автомати нового покоління. Продавець-робот сам визначає стать і вік людини, а потім пропонує найкращий напій або товар.

Якщо скласти всі гроші, які японці протягом року залишають в автоматах, то вийде більше, ніж бюджет будь-якої столиці світу. У доларах продажі сягають 70 мільярдів. На кожен автомат - їх понад 5 мільйонів - припадає в середньому по 20 японців. Боротьба за клієнта призвела до того, що деякі агрегати вже зрівнялися з автомобілями як за складністю конструкції, так і за ціною.

Товар потрібно показувати не тільки обличчям, але і зсередини - такий кавовий автомат коштує, як остання модель "Мерседеса": варить з десяток сортів кави, гарячий шоколад, все це під музику, ще і кришкою склянку накриє.

Будь-яка людина, яка підходить до нового автомату, піддається біометричному скануванню. За допомогою камери і сенсорів машина по обличчю визначить стать і приблизний вік потенційного клієнта. На основі цього дасть рекомендації. Наприклад, вона пропонує на вибір гарячу каву з молоком, чорну кава або напій з вітаміном С. Можна все це ігнорувати, а можна для різноманітності довіритися смаку штучного інтелекту.

"Використовуючи цей автомат, ми відстежуємо, які вікові групи купують ті чи інші напої в певний час доби, щоб більш точно визначити запити клієнтів", - пояснив Тосінарі Сасагава, завідувач маркетинговим відділом компанії JR East Water Business.

Поки виробники за допомогою камер вивчають клієнтів, ті схожими методами вивчають те, що їм подають до столу. У Японії до звичайних столових приладів, крім паличок для їжі, додався смартфон з камерою високої роздільної здатності.

"Останнім часом стала актуальною проблема метаболічного синдрому та ожиріння. Тому ми розробили систему, яка по фотографії визначає енергетичну цінність страви і допомагає тримати під контролем підрахунок калорій", - сказав Саторі Кавабуті, менеджер компанії NTT Communications.

Знімок їжі по Інтернету надходить на центральний сервер. Обробка займає кілька секунд. Фотографія порівнюється з постійно оновлюваною базою даних, в якій вже зберігаються тисячі зразків. Ключові параметри, за якими вираховуються калорії, - колір і форма вмісту тарілки. Результат висвічується на екрані і залишається в пам'яті мобільного телефону.

"Наприклад, я вводжу свої дані - зріст, вагу, вік - і ставлю мету: схуднути, скажімо, на три кілограми протягом місяця. Тут написано, скільки калорій я повинен споживати на день, а внизу - скільки я вже спожив", - пояснив Хорі Такаміцу, менеджер компанії NTT Communications.

Вести

Зараз ви читаєте новину «Японський робот сам вирішує, що людині треба їсти (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути