вівторок, 18 січня 2011 14:59

Роботів навчили мити вікна (ФОТО)

Розроблено пристрій, який автоматично очищає віконні поверхні. Найближчими місяцями воно надійде в продаж - спочатку в Південній Кореї, а потім у Європі і США.

Роботи-пилососи працюють не покладаючи очищаючих механізмів вже майже десять років. Однак "вертикальний" сегмент цього ринку був досі  не охоплений. Ліквідувати прогалину спробувала молода (але, судячи з назви, амбітна) південнокорейська компанія Ilshim Global.

Спільно з Пхоханським інститутом розумної робототехніки (PIRO) вона розробила прилад під назвою Windoro. Він має квадратну форму з розміром сторони близько 20 см і важить 2,7 кг.

Робот складається з двох модулів, які кріпляться з різних боків скла і утримуються магнітами. В одному з них є акселерометри для навігації і датчики визначення нерівностей, в іншому - чотири обертові щітки з мікроволокна і ємність з миючим засобом.

Саме скло може бути товщиною від 5 до 25 мм, а розміри вікна досягати 10 м в довжину і ширину. Ще одна необхідна умова - вікно повинно розташовуватися в нижній частині будівлі. Тому промислові альпіністи, що промишляють миттям вікон, поки можуть не турбуватися.

Перед початком роботи Windoro рухається вгору-вниз і вправо-вліво, щоб визначити межі вікна. Після цього він починає зигзагоподібне переміщення по робочій поверхні зі швидкістю близько 8 см в секунду, виробляючи очищення і повертаючись у вихідну точку. Заряду батареї вистачає на 2-3 години праці.

Після старту продажів у себе на батьківщині Ilshim Global планує вивести новинку в Європу і (до квітня) в США. Бажаючі її придбати повинні будуть викласти близько $ 400.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Роботів навчили мити вікна (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути