четвер, 05 травня 2011 11:20

Радіація в Чорнобильській зоні небезпечна для помаранчевих птахів

Радіація в Чорнобильській зоні небезпечна для помаранчевих птахів

Вчені встановили, що підвищений радіаційний фон небезпечніший для птахів, в оперенні яких є оранжеві пір'я, ніж для птахів більш "нудних" забарвлень. Стаття учених з'явилася в журналі Oecologia, а її короткий виклад наводить Nature News.

У рамках дослідження орнітологи спостерігали за птахами (всього 97 видів), що мешкають у зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС. У результаті дослідники з'ясували, що популяції птахів на території поступово знижуються. При цьому, однак, цей процес йде швидше для птахів з помаранчевим оперенням.

На думку вчених, причини цієї розбіжності пов'язані з виробленням фарбувальних пігментів в організмі пернатих. Так, у формуванні помаранчевого кольору приймає участь феомеланін, у виробництві якого задіяний глутатіон. Останній, у свою чергу, пов'язує зайві вільні радикали, що виникають в результаті впливу на організм іонізуючого випромінювання, які частково несуть відповідальність за шкоду, яку завдають організму цим самим випромінюванням.

Вчені підкреслюють, що поки що їх робота далека від завершення. Так, наприклад, більшість даних про колір оперення птахів було отримано за допомогою спостережень. Тепер вчені мають намір зібрати у птахів зразки оперення і крові, щоб за допомогою хімічного аналізу кількісно прояснити процеси, пов'язані зі зміною кольору у птахів. Крім цього дослідники мають намір почати аналогічне дослідження для зони відчуження навколо "Фукусіма-1".

Зараз ви читаєте новину «Радіація в Чорнобильській зоні небезпечна для помаранчевих птахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути